Boston Üniversitesi ve Ulusal Yeni Bulaşıcı Hastalıklar Laboratuvarı’ndan bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün, enfekte olduktan sonraki ilk birkaç saat içinde akciğer hücrelerimizdeki etkisini tam olarak bilselerdi? Bu bilgiyi, virüsün çoğaltma sürecini tam anlamıyla ilerlemeden önce bozacak ilaçları bulmak için kullanabilirler mi? Bazı mevcut FDA onaylı ilacın (başlangıçta kanserle savaşmak için tasarlanmış olanlar da dahil) koronavirüsü izlerinde durdurabildiğinin keşfi, cevabın yankılanan bir evet olduğunu gösteriyor.
Yapı itibariyle insan akciğer hücrelerine çok benzeyen yapay hücreler üzerinde deney gerçekleştirdi. Patojenin, akciğere girdikten 1 saat sonra dokulara zarar vermeye başladığı tespit edildi.
Araştırma ekibinin üyesi Andrew Emili, “En çarpıcı tarafı, virüsün kaç moleküler yolu birden etkilemesidir. Virüs akciğer hücrelerini tamamen yeniden yapılandırıyor, akciğer hücrelerini toptan yeniden şekillendiriyor ve virüsün enfekte ettiği hücrelere el koyma derecesi inanılmaz.”.
Emili, SARS-CoV-2’nin akciğerlere girdikten 3-6 saat içinde hücrelerdeki metabolik süreçleri değiştiriyor ve hatta nükleer membranlara zarar veriyor.
How coronavirus damages lung cells within mere hours
Araştırmanın kıdemli araştırmacılarından ve BU’nun NEIDL’sinde virolog olan Elke Mühlberger, “Kanser hücreleri ile SARS-CoV-2 ile enfekte hücreler arasında bu kadar çok benzerlik olmasına şaşırdım,” diyor. Ekip, çalışmalarının bir parçası olarak bir dizi kanser ilacını taradı ve birçoğunun SARS-CoV-2’nin çoğalmasını engelleyebildiğini buldu. Virüsler gibi, kanser hücreleri de tekrar tekrar bölünerek kendi genomlarını kopyalamak ister. Bunu yapmak için, genetik materyal için temel bir yapı taşı olan çok miktarda pirimidin üretmeleri gerekiyor. Pirimidin üretimini kesintiye uğratmak – bu amaç için tasarlanmış bir kanser ilacı kullanarak – SARS-CoV-2 genomunun inşa edilmesini de engeller. Ancak Mühlberger, kanser ilaçlarının tipik olarak birçok yan etkisi olduğu konusunda uyarıyor. “Bu ağır tedaviyi bir virüse karşı gerçekten kullanmak istiyor muyuz?” diyor. Böyle bir yaklaşımın artılarını ve eksilerini tartmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır. tamamı için kaynağa bknz