İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nin COVID-19’un genetik geçmişini ortaya çıkarmak için yaptığı araştırmada, virüsün temel olarak üç farklı şekilde mutasyona uğradığı keşfedildi.
Richard Hartley-Parkinson – metro.uk
Virüse ait aralık-mart tarihleri arasındaki örneklerin incelendiği araştırmada, virüsün hayvanlardan insanlara bulaşan orijinal hali olan Tip A, şu anda en çok ABD’de ve Avustralya’da bulunuyor. Uzmanlara göre, Çin’de salgın döneminde yaygın olan virüs, ilginç bir şekilde Tip A değildi. Koronavirüs ile ocak ayında mücadeleye başlayan Çin’de salgının zirvede olduğu dönemde, virüsün değişime uğramış hali Tip B dolaşımdaydı.
İngiliz genetik bilimci Peter Forster’ın ABD’li Ulusal Bilim Akademisi (PNAS) yayınlanan araştırmasında koronavirüsün gen haritası hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Covid-19’un erken evrimsel yollarını, Wuhan, Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya bulaşan enfeksiyon olarak yeniden inşa ettiler. Bilim adamları, insan hastalardan dizilenecek ilk 160 tam virüs genomunu analiz ederek, yarasalarda keşfedilene en yakın varyantı, Wuhan’da değil, ABD ve Avustralya’daki hastalarda büyük oranda bulundu.
Cambridge Üniversitesi’nden genetikçi ve baş yazar Dr Peter Forster, “Bir Covid-19 aile ağacını düzgün bir şekilde izlemek için çok fazla hızlı mutasyon var. Tüm akla yatkın genetik ağaçları aynı anda görselleştirmek için bir matematiksel ağ algoritması kullandık.
tamamı için kaynağa bknz