Araştırmacılar, Covid-19’a yol açan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) farklı yüzeylerde saatlerce, hatta günlerce yaşayabileceğini ortaya koydu.
2003 yılında ortaya çıkan ve SARS (şiddetli akut solunum yolu sendromu) salgınına yol açan Sars-CoV-1 ile Covid-19’a neden olan Sars-CoV-2 virüslerinden alınan örnekleri karşılaştıran uzmanlar, bu virüslerin farklı yüzeylerde aktif kalma sürelerinin benzerlik gösterdiği sonucuna vardı.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden uzmanların 13 Mart tarihli araştırmasına göre, koronavirüs bakır yüzeylerde 4 saat, karton üzerinde 24 saat, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerdeyse 3 güne kadar hayatta kalabiliyor. Bununla birlikte virüsün aktif kalma süresi sıcaklık, nem oranı ve virüsün miktarı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor.
Virüsün dış ortamlarda daha “kırılgan” hale geldiğini belirten araştırmacılar yine de hava yoluyla bulaşma ihtimalinin yüzey yoluyla bulaşma ihtimalinden daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Covid-19 nesnelerde ne kadar yaşar?
Araştırmacılar, 9 günün üst sınır olduğunu, ortalama olarak insan koronavirüs ailesinin alüminyum, ahşap, kağıt, plastik ve cam gibi çeşitli nesnelerde dört ila beş gün yaşayabileceğini düşünüyor. Diğer yandan hayvan koronavirüsleri, cansız nesneler üzerinde 28 günden fazla bir süre yaşayabiliyor.