Ana Sayfa Tıp&Sağlık Koronavirüs, son 24 saatte 38 can kaybı yaşandı, ölü sayısı artıyor

Koronavirüs, son 24 saatte 38 can kaybı yaşandı, ölü sayısı artıyor

Çin’de ülke genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle can kaybı 170’e, virüs bulaşan kişi sayısı 7 bin 711’e çıktı.

Independent haberinde; Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki tüm kent, eyalet, özerk bölge ve özel idari bölgelerde etkili olan salgın yüzünden yaşamını yitirenlerin sayısı 170’e ulaştı.

Salgından etkilenen kişi sayısı 1370’inin durumu ağır olmak üzere 7 bin 711’e çıktı. Virüs taşıdığı şüpheli olan kişi sayısı 12 bin 167 olarak açıklanırken, koronavirüs teşhisi konulan kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanlar 81 bin 947 oldu.

from sputniknews: According to the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), SARS is a respiratory illness caused by a coronavirus, which is a type of virus that affects the respiratory tract of mammals. SARS was first reported in Asia back in 2003. It spread to 37 countries in North America, South America, Europe and Asia, infecting more than 8,000 people and killing 774 in 2003 before being contained.
The new coronavirus first began spreading in mainland China’s Wuhan some time between December 12 and December 29. As of Wednesday evening (GMT-5) when this story went to publication, at least 7,711 people in China have been infected by the virus, and at least 172 have died.


Koronavirüs, SARS, MERS ve Ebola gibi salgın hastalıkların sayısı neden artıyor?

Daha çok et, daha çok hayvan, daha çok hastalık

EbolaSARS ve son olarak da Vuhan koronavirüsünün tamamı, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen zoonotik virüsler. Son dönemde görülen koronavirüsün kaynağının Vuhan’daki bir et pazarı olduğu düşünülüyor. Yapılan ilk tespitler, canlı yılanlardan geçmiş olabileceğini gösteriyor.

Günümüzde ortaya çıkan her dört hastalıktan üçü, zoonotik rahatsızlıklar.

Yiyecek et talebi dünya genelinde artış gösteriyor. Dünyada refah düzeyinin artması ve insanların beslenmelerinde et miktarının artmasıyla hayvancılık da genişliyor.

Grip virüsleri, ehlileştirilmiş hayvanlar üzerinden insanlara geçme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla, virüs taşıyan bir hayvanın insanlarla temas kurma imkânı da artıyor.

Koronavirüsler, yaban hayvanlarından insanlara sıçrıyor. Çin’de canlı hayvan ve et pazarları genellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde bulunuyor. Bu da son salgınların kaynağı hakkında bir fikir veriyor.

Ayrıca, şehirler büyüyüp daha kırsal alanlara doğru genişledikçe insanlar da yaban hayvanlarıyla daha fazla temas kuruyor.

tamamı için kaynağa bknz