Güney Doğu Asya Bölgesine ait ve vitamin içerigi çok yüksek olan, Çin ve Koredeki dağların eteklerinde yetiştirilerek, 4 yılda bir hasat edilen kırmızı ginseng kökünün, içkinin beyni engelleyen etkileriyle savaşmanın bir yolu olabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre, haftada sadece dört alkollü içki bilişsel gerilemeye katkıda bulunabilir. Şimdi, fareler üzerinde yapılan testlere dayanarak, araştırmacılar, güçlü kırmızı ginseng kökü ile içkinin beyni engelleyen etkileriyle savaşmanın bir yolunu bulduklarını kaydettiler.
Kore kırmızı ginsengi (KRG), 2000 yılı aşkın bir süredir bitkisel halk tıbbında genel bir tonik olarak kullanılmaktadır. Daha yakın tarihli bilimsel çalışmalarda, kök kalp hastalığıyla mücadelede umut vaat ediyor.
Alzheimer hastalığı olan hastalara bilişsel faydalar sağlayan kırmızı ginseng kökünün, bazı uyuşturucuları bırakmak, belirtilerini azaltmak ve metamfetamin bağımlılığıyla mücadelede yardımcı olabileceğini kanıtlanmıştı.
KRG’nin sergilediği bilişsel ve bağımlılık karşıtı faydalardan etkilenen Kore’deki Sahmyook Üniversitesi’ndeki (SU) araştırmacılar, maddenin alkol tüketimi üzerindeki etkisini test etmeye karar verdi.
Ekip, alkol verilen ve ardından KRG ile tedavi edilen farelerle çalışarak bir dizi davranış testi gerçekleştirdi. Kemirgenin uzamsal hafızasının nasıl etkilendiğine bakmak için kemirgenlerin aktivitelerini bir dizi labirentte ölçtüler. Farelerin hem KRG’li hem de KRG’siz alkolden çekilme şeklini ölçmek için, belirli bir nesneyi veya deneyimi bir gıda ödülü gibi bir zevk tetikleyicisine bağlayan Pavlovian bir yöntem olan “koşullu yer tercihi testleri” üzerindeki performanslarını incelediler.
Testler, alkol ve ardından KRG verilen farelerin, uzamsal hafızalarının daha fazlasını koruduğunu ve alkol çıkarıldığında daha fazla dayanıklılık gösterdiğini ortaya çıkardı.
SU’nun Uimyung Nörobilim Araştırma Enstitüsü’nden baş araştırmacı Mikyung Kim, “Alkole maruz kalan KRG ile tedavi edilen farelerde uzamsal çalışma belleğinin geri yüklendiğini gözlemledik. Buradaki can alıcı bulgu, daha yüksek dozda KRG’nin daha fazla iyileşmeye yol açmış olmasıdır.”
KRG’nin farelerin alkolle başa çıkmalarına nasıl yardımcı olduğunu öğrenmek için ekip, kemirgenlerin beyinlerindeki hafıza ve öğrenme ile bağlantılı bir bölge olan hipokampus bölgelerinden doku çıkardı. Bunu yaparken, KBY’nin ikili bir etkisi olduğunu keşfettiler. İlk olarak, tipik olarak alkol tüketildiğinde aktive olan nöronlar arasındaki bir iletişim sistemi olan PKA-CREB sinyal yolunu bastırdı. İkincisi, dokuda sitokinler olarak bilinen enflamatuar bileşiklerin salınmasını engelledi. Sitokinler, alkol kullanım bozukluğunun (AUD) bir semptomu olan nöroinflamasyonda yer alır; Bileşiklerin alkol yoksunlu semptomları yaratmada katkıda bulunan bir faktör olabileceği teorize edilmiştir.
Araştırmacılar, “Sonuç olarak, KBY, anti-nöroenflamasyon aktivitesi yoluyla, mekansal çalışma belleği bozukluklarını ve tekrarlanan alkol maruziyetinin neden olduğu yoksunluk belirtileri gibi bağımlılık tepkilerini hafifletebilir.” Ginseng Araştırması. Araştırmalarının, ginseng kökü kullanarak insanlarda alkol bağımlılığını incelemek ve tedavi etmek için yeni yollar açacağını umuyorlar.