JAMA Network Open tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, koronavirüsü bulaşmış bireylerin yaklaşık dörtte birinin, hastalığa yakalandıktan aylar sonra hafıza ve odaklanma sorunları yaşadığını söylüyor. New York’ta 740 hastayı inceleyen araştırmacılar, daha önce COVID-19 geçirmiş kişilerin çoklu görevlerde sorun yaşama gibi durumlarla mücadele etmelerinin nispeten yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, karar verme ve planlama yapmanın yanı sıra hafıza hatırlama ve yeni anıları saklama yeteneği ile ilgili sorunlarında yaşandığını ortaya çıkardı.
Assessment of Cognitive Function in Patients After COVID-19 Infection
Bu çalışmada, hastaların COVID-19’a yakalanmasından birkaç ay sonra nispeten yüksek bir bilişsel bozulma sıklığı bulduk.
“Beyin sisi”nin nasıl oluştuğu konusunda uzmanlar arasında ortak bir fikir yok. “Brain fog” olarak adlandırılan beyin sisi, modern insanın en büyük sorunlarından biridir. Düşüncelerin belirsizleşmesine neden olan ve zihindeki netliği yok eden beyin sisinin pek çok farklı nedeni olsa da belirtileri genellikle benzerlik gösterir. Enfeksiyon esnasında oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da enfeksiyon yüzünden hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle gelişebileceği ileri sürülüyor.
“odaklanma güçlüğü ve hafıza sorunları”
“Beyin sisi”, odaklanma problemleri, çoklu düşünebilme ve uzun ve kısa süreli bellek kapasitesinde azalma ile karakterize olan, farklı fiziksel veya psikolojik nedenlere bağlı olarak oluşabilen bir durumdur. Aslında tıbbi veya bilimsel bir terim değildir; daha çok psikolojik belirtileri tarif etmek için kullanılan bir kavramdır. Westminster Üniversitesi’nde bilişsel sinirbilim çalışan Catherine Loveday, beyin sisini şöyle tanımlıyor:
Beyin sisi, zayıf bilişsel işlevlere neden olur. Adeta belleğimiz, dikkatimiz, yaratıcı düşünme ve problem çözme yeteneğimizin üzerini örten bir örtü gibidir.
ilgili makaleler:
Long COVID syndrome-associated brain fog
Selective Neuronal Mitochondrial Targeting in SARS-CoV-2 Infection Affects Cognitive Processes to Induce ‘Brain Fog’ and Results in Behavioral Changes that Favor Viral Survival