Yapılan yeni bir araştırmada, günlük bir Porsiyon kuru fasulye tüketmenin kolorektal kanserden kurtulanlarda bağırsak sağlığını iyileştirdiği ve ve kronik hastalıklara karşı da korunma sağlayarak, geniş faydaları ortaya çıktı.
Modulating a prebiotic food source influences inflammation and immune-regulating gut microbes and metabolites: insights from the BE GONE trial
MD Anderson Kanser Merkezi çalışmasında, obezite ve bağırsak lezyonlarının ön koşullarını karşılayan, kolorektal kanser (CRC) veya kanser öncesi polip öyküsü olan 48 erkek ve kadına, günlük bir fincan kuru fasulye verilerek 16 hafta boyunca takip etti.
Araştırmacılar, yüksek lif içeriği, amino asitler ve kolondaki faydalı bakterileri artırabilecek diğer besin maddeleri nedeniyle bu fasulyelere odaklandılar.
Çalışma boyunca ve sonrasında alınan kan ve dışkı örneklerinin analizi, özellikle yararlı bakterilerin popülasyonunda artış ve patojenik bakterilerde azalmayla birlikte bağırsak sağlığında hızlı ve önemli bir değişiklik olduğunu ortaya çıkardı.
Bu fırsatçı bakteriler, bağışıklık sisteminin zayıfladığını hissettiklerinde saldırıya geçebilirler ve iltihaplı bağırsak hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların alevlenmesiyle ilişkilendirilebilirler.
BE GONE (Bağırsak Mikrobiyomunu Zenginleştiren Fasulye ve Obezitenin Olumsuz Etkileri) adlı deneyde, katılımcılara günde bir fincan, önceden pişirilmiş ve öğünlere kolayca dahil edilebilecek kuru fasulye verildi. İnsanlar kendi yemeklerini hazırladılar ve günlük ihtiyaçların en az yüzde 80’ini tükettikleri takdirde kurallara uydukları kabul edildi. Bağırsak mikrobiyomunda herhangi bir değişikliği değerlendirmek için her dört haftada bir dışkı ve açlık kan örnekleri alındı.
Bu kohortun incelenmesi Kanser Merkezi için özellikle ilgi çekiciydi. Obezite, kötü beslenme veya diğer mide-bağırsak koşulları dengeli bir bağırsak mikrobiyomunu bozabilirken, iyileşme sürecindeki insanlar için daha kötü sonuçlara yol açabilir. Kötü beslenmenin tetiklediği bağırsak iltihabı, kanser öncesi poliplerin alınması veya kanser tedavisi sonrasındaki önleme çabalarını baltalayabilir ve hatta hayatta kalmayı etkileyebilir.
Katılımcılar günde bir fincan fasulye yemeden çalışma öncesi diyetlerine geri döndüklerinde, bağırsak sağlıkları ve sağlıklı bakteri popülasyonları dört hafta içinde azaldı.
Şişkinlik ve gaz nedeniyle kuru fasulyenin tüketilmesinden sıklıkla kaçınılır. Yan etkiler, baklagillerin sindirilmeyen oligosakaritlerinin (lif) kolonda meydana gelen ve aslında faydalı bakterilerin çoğalmasına neden olan fermantasyonundan kaynaklanmaktadır.
Çalışma, erişilebilir, prebiyotik açısından zengin bir gıda kaynağının, yalnızca kansere bağlı inflamasyon riski yüksek olan hastalarda değil, bağırsak sağlığı üzerinde de nasıl hızlı bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor.
Ancak araştırmacılar, daha önceden bağırsak sağlığı sorunları olan herkesin herhangi bir önemli beslenme değişikliği yapmadan önce doktorlarına danışması gerektiğini de belirtiyor.
Araştırmacılar artık immünoterapi gören hastaların mikrobiyomuna fayda sağlayabilecek daha geniş bir prebiyotik yelpazesini inceleyecek.