ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’nin açıklamasına göre, Louisiana’da yüksek derecede patojenik A(H5N1) kuş gribi ile infekte ağır seyirli bir hastadan izole edilen influenza A(H5N1) suşunun genetik dizileme analizleri, virusun tek bir hastada geçirdiği mutasyonlarla insanların üst solunum yolu reseptörlerine daha kolay bağlanma becerisi edindiğini gösterdi.
CDC / Genetic Sequences of Highly Pathogenic Avian Influenza A(H5N1) Viruses Identified in a Person in Louisiana
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yüksek derecede patojenik influenza (HPAI) A(H5N1) virusuyla infekte ve ağır seyirli Louisiana’daki bir hastadan izole edilen influenza viruslarını diziledi. Genomik diziler, süt inekleri, yabani kuşlar ve kümes hayvanlarından alınan diğer HPAI A(H5N1) dizileriyle ve önceki insan olgularıyla karşılaştırıldı ve D1.1 genotipi olarak tanımlandı. Analiz sonucunda hastadan dizilenen bir örnekteki hemaglutinin geninde düşük frekanslı mutasyonlar belirlendi. Hastanın mülkünde toplanan kümes hayvanı örneklerinden elde edilen virus dizilerinde saptanmaması, bu mutasyonların hastada infeksiyondan sonra ortaya çıktığı düşündürdü.
CDC’nin analiz özeti, A134V, N182K, E186D kalıntılarındaki karışık nükleotid tespitlerine odaklanmaktadır; çünkü bu değişiklikler insanların üst solunum yollarında bulunan α2-6 hücre reseptörlerine artan virus bağlanmasına neden olabilir. Bu değişikliklerin analiz edilen örnekte tanımlanan toplam virus popülasyonunun küçük bir oranını temsil ettiğini belirtmek önemlidir (yani, virus hala reseptör bağlanmasıyla ilişkili kalıntılarda ‘kuş’ amino asitlerinin çoğunluğunu korumaktadır). Gözlemlenen değişiklikler, infeksiyon sırasında birincil olarak bulaşmaktan ziyade, ciddi hastalığa bağlı olarak virusun hastada çoğalmasıyla oluşmuş olabilir. Hastanın mülkünde tanımlanan kümes hayvanları da dahil olmak üzere Louisiana’daki ve ABD’nin diğer bölgelerindeki yabani kuşlarda ve kümes hayvanlarında tanımlanan viruslardan elde edilen influenza A(H5) dizi verilerinin karşılaştırılmasında bu değişiklikler tespit edilmemiştir. Dikkat çekici bir şekilde, hastanın mülkünde örneklenen kümes hayvanlarından alınan virus dizileri, hastanın virus dizileriyle neredeyse aynıydı; ancak hastanın klinik örneğinde tanımlanan karışık nükleotidlere sahip değillerdi. Bu durum, mutasyonların infeksiyon sırasında virusun hastada çoğalmasıyla ortaya çıktığını güçlü bir şekilde göstermektedir.
İnsanlar Arasında Daha Etkili Bir Şekilde Yayılmaya Yalnızca Bir Mutasyon Uzaklıkta!