Bilim adamları lösemiyi temizlemede umut vaat eden yeni bir kanser aşısı geliştirdi. Çalışma, fareler üzerinde denendikten sora hasta olan insanlardan alınan hücreler üzerinde de denendi. Yapılan çalışmada ise başarı sağlandığı ve aşının insanlara uygulanabileceği kaydedildi.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Medicine’deki bilim adamları, yeni bir çalışmada T hücrelerine daha geniş bir antijen alanını tanımayı öğretmenin bir yolunu geliştirdi. Bu da hastanın bağışıklık sisteminin kansere başarılı bir şekilde saldırma şansını artırdı. İşin püf noktası, kanser hücrelerini, T hücrelerine ne arayacaklarını öğreten bir tür antijen sunan hücre (APC) olan makrofajlara dönüştürdü.
Bilim adamları, Makrofaj hücrelerine yeniden programlanan kanser hücrelerinin, T hücrelerini uyarabileceğini çünkü bu APC’lerin geldikleri kanser hücrelerinin tüm antijenlerini taşıdığını belirledi.
Farelerde lösemi hücrelerinin APC’lere dönüşmesini sağladı
Yapılan çalışmalarda farelerde lösemi hücrelerinin APC’lere dönüşmesini sağlayarak, kontrol grubundaki fareler kanserlerini başarıyla temizlediler. En önemlisi de aşının hastalığın nüksetmesini önlemek için daha uzun vadede işe yaradığını ortaya koyndu.
Bilim adamları “Bağışıklık sistemleri çalışan farelerde löseminin temizlendiğini gösteren verileri ilk gördüğümüzde, şaşırdık,” dedi. “Yaptığı kadar iyi çalıştığına inanamadık. Dahası, bağışıklık sisteminin bu hücrelerin onlara öğrettiklerini hatırladığını gösterdik. İlk tümör aşılamasından 100 gün sonra bu farelere kanseri yeniden verdiğimizde, onları koruyan güçlü bir immünolojik tepkiye sahiplerdi.”
Üç farklı katı tümör türü de fareler üzerinde test edildi
Daha sonra ekip, fibrosarkom, meme kanseri ve kemik kanseri tekniği üç farklı katı tümör türünü de fareler üzerinde test etti. Sonuçlar lösemideki kadar etkili olmasa da yine de olumlu etkiler gösterdi.
Araştırmacılar son olarak ise, hasta olan insanlardan alınan hücreler üzerinde deneyler yaptılar. Gerçekten de, insan lösemi hücrelerinden türetilen APC’ler, aynı hastadan alınan T hücrelerine ne arayacaklarını öğretmede başarı sağlandı. Bu, yöntemin insanlara uygulanabileceğini kaydedildi.
Bilimadamları “Yeniden programlanmış tümör hücrelerinin, farelerde kansere karşı dayanıklı ve sistemik bir saldırıya ve insan hasta bağışıklık hücrelerinde benzer bir yanıta yol açabileceğini gösterdik. Gelecekte tümör hücrelerini alıp APC’lere dönüştürebilir ve terapötik bir kanser aşısı olarak hastalara geri verebiliriz. Nihayetinde, hastalara RNA enjekte edebilir ve önce hücreleri çıkarmak zorunda kalmadan kansere karşı bağışıklık sistemini harekete geçirmek için yeterli hücreyi dönüştürebiliriz. Bizim gitmek istediğimiz yön bu.”