Pandemi döneminde devletin yaptığı ödemenin azaltılması ve artan maliyetler nedeniyle özel hastaneler yoğun bakım servisleri ya küçültülüyor ya da personel bulamadığından çalıştırılmıyor. OHSAD Başkanı Bahat yaşanan sıkıntıyı anlattı
Türkiye’de özel hastanelerin sayısı 600’e yaklaşıyor.
Ancak son aylarda özel hastanelerin çoğu, yoğun bakım servislerini ya kapatıyor ya da küçültüyor.
Gerekçe ise artan maliyetlerden dolayı yoğun bakım servislerinin giderlerini karşılayamamaları.
Türkiye’nin yoğun bakım potansiyelinin yüzde 40’ını özel hastaneler karşılıyor
Bu durumu Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
“Özel hastanelerin yoğun bakım servislerini kapattığı iddia ediliyor. Böyle bir durum var mı” sorumuza Bahat, “Kesinlikle var” diye cevap verdi.
Bahat’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin yoğun bakım potansiyelinin yüzde 40’ını özel hastaneler karşılıyor. Bunların çekilmesi halinde bu açığın devlet hastanelerince tam anlamıyla karşılanması kolay değil.
“Maliyetler çok arttı”
Sıkıntının birinci nedenin artan maliyetler olduğunu belirten Bahat, “İşçi maliyetlerimiz yüzde 55, enerji maliyetlerimiz yüzde 300 arttı. Tıbbi malzeme ve ilaç giderlerimizdeki artış oranı ise yüzde 150’yi buldu” dedi.
Sağlık uygulama tebliğ (SUT) fiyatının yüzde 50 düştüğünü ifade eden Bahat, “Kovid-19’dan dolayı bir ödeme yapılıyordu. Onu da aşağıya çektiler. Bu durumda yoğun bakıma aldığımız her hasta için en az devletin verdiği kadar cepten veriliyor” diye konuştu.
tamamı için kaynağa bknz