Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun 25 Mart 2020 tarihli 294 ve 295 sayılı toplantılarında, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda maske, kolonya ve dezenfektan gibi ürünlerle ilgili yapılan denetimlerde eczacılara ağır para cezası uygulandı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Reklam Kurulu tarafından eczanelere maske satışı ile ilgili kesilen cezaların haksız ve hukuka aykırı olduğunu ve eczacıların kamuoyu önünde rencide edildiğini söyleyerek, “Eczacılık mesleği zaten zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyor. Üstüne bir de yaşadığımız pandemi krizindeki eczacılara yönelik bu tutum kabul edilebilir değil” dedi.
Eczacılar olarak kendilerini iyice sağlık sektörünün üvey evladı gibi hissettiklerini belirten Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde COVID-19 vakasının ilk görüldüğü tarih olan 11 Mart’tan itibaren tüketicilerin salgın ile bireysel mücadele kaygısıyla maske, kolonya ve dezenfektan gibi temel ihtiyaç haline gelen tıbbi malzemelere talepleri arttı. Yoğun talebe karşılık olarak da bu ürünlerin eczanelerimize mal oluş fiyatlarında özellikle toptancı fiyatları üzerinden belirgin artışlar ve farklılıklar oluştuğu, bu ürünlerin eczacıların kendi kullanımlarına yetecek kadarının temininde bile güçlük çekildiği en yetkili makamlardan da açıkça ifade edildi.
ECZACILARIN İTİBARI AYAKLAR ALTINA ALINDI
Piyasadaki malzeme sıkıntısının ve fiyat artışının sorumlusu adeta eczacılarmış gibi eczane ağırlıklı olarak yapılan denetimlerde; Perakende satış fişinin ıtriyat olarak değil de ilaç olarak kesilmesi, üzerinde fiyat etiketinin bulunmaması, bilgisayarda kayıtlı olan bir yıl önceki alış faturasına bakılarak güncel satış fiyatının fahiş bulunması gibi birçok nedenle kesilen bu cezalar eczacıların ekonomilerini darbe vururken, eczane isimlerinin de kamuoyuna ilan edilmesi eczacıların itibarlarını ayaklar altına aldı.
Dünyayı derinden etkileyen böyle bir salgınla mücadelede insan sağlığını en ön planda tutarak görevini 7/24 yerine getirmeye çalışan ve en yüksek risk gruplarından olan biz eczacılar zaten teşekkür beklemiyorduk ama bu cezaları da beklemiyorduk.
Halen neredeyse her köşe başında, her internet sitesinde Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve kontrolünde satılması gereken ve hukuken tıbbi malzeme statüsündeki maskelerin buralara nasıl geldiği sorgulanmıyor, maalesef buralardaki satışlar engellenmiyor.
Dünyanın bugüne kadar görmediği kadar büyük bir salgın sorunuyla mücadele ettiği bu günlerde eczane eczacılarını maske ve diğer ürünlerdeki fiyat artışının sorumlusu olarak görmek ve göstermeye çalışmak izah edilebilir bir durum değildir.”
ECZACILAR FİYAT ARTIŞLARINDAN SORUMLU DEĞİL, MAĞDURDUR
Saydan, haksız yere para cezası uygulanan üye meslektaşları için her türlü hukuki desteği sağlayacaklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı;
“TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat ve izin alarak üretilen ve salgın döneminde kullanılan bu tür tıbbi malzemelerin hepsinin ecza depoları üzerinden eczaneler aracılığıyla satılması yönünde düzenleme yapılması ve eczane dışı satışına ağır cezai yaptırım getirilmesi talebimizi yineliyoruz.”
TEİS