Türk akademisyenlerin yaptığı ve gelişmiş ülkeler aşılanırken diğer ülkelerin aşılamada geri kalmasının küresel ekonomik maliyetine dikkat çeken çalışması dünyada geniş yankı buldu. Çalışma, son olarak Financial Times’ta gündeme geldi.
Corona virüsüne karşı aşının geliştirilmesi tüm dünya için umut olmuştu ancak aşılamada mevcut hız, pandemiyi sona erdirmek için gerekli olanın çok altında.
Dünyanın aşının üretimi ve dağıtımında gerekli iş birliğine gitmemesi, aşıyı üreten şirketlerin sadece patentlerini ve kârlarını düşünmeleri, zengin ülkelerin üretilen kısıtlı miktardaki aşının büyük bölümünü kendileri için ayırıp yoksul ülkeleri aşısız bırakmaları, pandeminin bitmesini zorlaştırıyor.
BU HIZLA GİDERSE 6,5 YIL SÜRECEK
Rakamlar, aşılamada çok yavaş ilerleme olduğunu gösteriyor. Dünya nüfusu 7,8 milyar ve küresel bağışıklık için dünya nüfusunun yüzde 75’inin iki doz aşı alması gerekiyor. Bu da yaklaşık 11,7 milyar dozluk aşıya denk düşüyor.
Dünyada şu ana kadar yapılan aşı dozu sayısı ise sadece 138 milyon. Bloomberg’e göre, mevcut hızla gidilirse dünyanın tamamının aşılanması 6,5 yıl sürecek.
Şu ana kadar 44,4 milyon dozla en fazla aşılamayı yapan ve üretilen aşıların büyük kısmını önceden sipariş eden ABD’de bile bu hızla gidilirse 9 ay sonra yüzde 75’lik nüfus aşılanmış olacak.
Üstelik aşılama süresi uzadıkça virüsün farklı varyantlarının mevcut aşıların etkinliğini azaltması ihtimal dahilinde ve aşıların koruyuculuk süresi henüz net olarak bilinmiyor. tamamı için kaynağa bknz