Sağlık Bakanı Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu
Ulusal TV’lerde yapılan açıklamalardan; 1 Haziran itibariyle yeni bir sürece girdik, bu sürece normalleşme süreci diyoruz. Ülkemizde nihai sonuca yaklaşacağımız bir hayat için planlı adımlarla ilerliyoruz.
6 Mayıs’ta yaptığım konuşmada birinci dönemi tamamladık demiştim. Mücadelenin 2. dönemine girdiğimizi ifade etmiştim ve hastalığa karşı uyarıda bulunmuştum. Tedbirsiz davranmak, tehdidin bittiğini varsaymaktır.
1 Haziran itibariyle başta sağlık olmak üzere önemli bir süreçtir. Ülkemiz bu süreci az hasarla aşan nadir bir ülkedir, şartlardan az etkilenmiştir. Tedbirlere uymanın muntazam bir şekilde sürdürmek bu bakımdan da büyüktür. Tedbirlere uymak, sağlığımızı güvenceye almak, önünü kesmekle kalmıyor.
Üç zorluk vardır. Birinci salgının sona erdiği inançtır. İkincisi tedavideki başarıya güvenerek tedbirin unutulması ve de risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir.
Planlı bir şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız. Belli yaş grupları hariç sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığı 1 Haziran’dan itibaren tedbirlere uyulmazsa hastalığın daha yaygınlaşacağı kaçınılmazdır. Evden çıktığımızda maskemizi takacağız, karşılaştığımız, birarada olduğumuz insanlarla aramıza 1,5 metre mesafe koyacağız, el temizliğine normalde olduğundan daha fazla önem vereceğiz.
Maske yüzde yüz olmasa da uyum gösterilen bir tedbirdir. Vatandaşlarımızdan ricam konunun ciddiyetini hatırlamalıdır.
Normalleşme sürecinin hayat tarzına bildiğiniz gibi “kontrollü sosyal hayat” adı verildi. Bu hayat gereği, ısrarla vurguladığımız maske, sosyal mesafe ve temizliğe olan şartlardan çok daha fazla dikkattir.
Bugüne kadar toplum olarak büyük bir feraset gösterdik. Mevcut şartlarda ferasetinizi de dayanak kabul ederek diyebiliriz ki, ikinci dalga beklemiyoruz. . Bakanlığımız,, sağlık ordumuz adına yürekten teşekkür ediyorum. Tedbirlere uymadığımız takdirde normalleşmeye başlayan her alan risk alanı haline gelecektir. Bu dönem risk daha çok hastalığı belirtisiz şekilde yaşayanlar üzerinden gerçekleşecektir.
Belirti göstermeyen birinden bir başkasına geçen hastalık bulaştığı kişide ciddi sorunlara yol açabilecektir. Rehberlerin ana başlığı salgın yönetimi ve çalışma rehberidir. Bu rehberler farklı sektörlerdeki üretim ve iş yerlerinden başlayarak spor, aktivite alanlarına, AVM’lere kadar çalışanların, müşterilerin uyması gereken düzeni ortaya koymaktadır.
Temennim bu konuşmaların daha kısalmasıdır.
-sorular bölümünde;
Rusya ile görüştüğümde, aşı çalışmalarının özellikle hayvan çalışmalarının sonlarına doğru geldiklerini, biliyorsunuz aşıları özellikle insan çalışması, klinik çalışma dönemi önemli. Klinik çalışmayı bir başka ülkede de yapmanız gerekiyor. Bu nedenle Rusya’yla geliştirdiğimiz aşıları karşılıklı klinik çalışmaları yapabileceğimizi karar bağladık.
Sokağa çıkma kısıtlaması, bildiğiniz gibi daha çok özellikle en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uyguladığımız bir durumdu. Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili genel bir düşünce yok. İl bazında, illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa, o durumda gerektiğinde illerde her zaman karar almak olabilir. Bilim Kurulunun böyle bir önerisi oldu. Gerektiğinde iller bazında, vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir.
Hidoksiklorikini dünya ve biz 20 yıldır biliyoruz. bahsettiğiniz yayın ise ABD de tek bir şirket toplayıp yayın yaptılar. Bu verilerin kaynağı belli değildir. Biz Türkiye olarak dünyadan farklı olarak erken dönemde kullandık ve faydasını gördük.1811 vaka da (hastanelerimizden toplanan veride) QT uzaması olan sadece 5 vakada oldu sadece 2 i tedavi döneminne oldu, ilaç kesilince geçti.
Mart ayında yoğun bakım hasta yükümüz %5 idi şimdi ise %2 ye indi. Tedavideki başarımız sayesindedir (ilaçları erken başladık)
Kök hücre tedavisi başarılı değil, plazma tedavisinden fayda gördük. Önümüzdeki dönem antikor yoğun IG vereceğiz.
Kongreler Bilim Kurulunda gündeme geldi, 15 haziran sonrası vaka seyrine göre değerlendireceğiz.
Pandemi döneminde 32 bin personel aldık, 3 bin yeni hastanelerimiz için alacağız.
Sağlık çalışanları için meslek hastalığı olması hususunda çalışma var.
Bilim Kurulu Toplantımızın ardından Koronavirüs ile ilgili son gelişmeler ve aldığımız yeni tedbirlere ilişkin basın açıklamamız.
📍SAĞLIK BAKANLIĞI BİLKENT YERLEŞKESİ / ANKARAhttps://t.co/jnmqiIfRES
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 3, 2020