2019 yılında 3 bin 602 olan eczacılık kontenjanı 2020 yılında 3 bin 893’e yükselerek yüzde 8,1 artış gösterdi.
Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayıları hızla artıyor, ancak Mezun olan eczacıların çoğu mevcut yasanın 3 bin 500 kişiye bir eczane açılmasını önerdiği için eczane açamıyor ve Türkiye’de yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle özel sektörde ve kamuda iş bulamıyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, TEİS olarak eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması ve öğrenci alan fakültelerin standartlarının artırılması gerektiğini defalarca vurguladıklarını belirterek, “2019 yılından 2020 yılına gelindiğinde eczacılık fakültesi kontenjanı 291 adet arttırılarak mezun sayısındaki artışa ivme kazandırılmış, geleceğin işsiz eczacılarına şimdiden yenileri eklenmiştir” dedi.
Nurten Saydan, “Fakülte ve kontenjan sayısının fazla olması eğitimin kalitesini arttırmıyor” diyerek açıklamasında şunlara yer verdi:
“Mezun olan eczacıların nerede istihdam edileceği düşünülmeden arttırılan kontenjan sayıları ve açılan üniversiteler gençlere gelecek sunan kurumlar olmak yerine, işsizliği öteleyen bir yapı haline geliyor. Dolayısıyla fakülte sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlama mutlaka getirilmelidir. Klinik, kamu ve sanayi alanında istihdam edilecek şekilde eğitim öğretim branşlaştırılarak yeni istihdam alanları yaratılmalıdır. Böylece her yeni mezunun eczane açmak zorunda bırakıldığı sistemin rehabilite edilmesi sağlanmalıdır.
TEİS olarak beklentilerimiz; öğrencisi olmayan fakat açılmış olan eczacılık fakültelerinin standartları belli kriterlere ulaşmadan öğrenci alımına müsaade edilmemesi, öğrenci almaya müsait fakültelerin taban puanlarının yükseltilmesinin sağlanmasıdır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla “eczacı” olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalıdır.”
TEİS