45 ülkeden 600 cerrahı bir araya getiren Asya Pasifik Mikrocerrahi Kongresi Antalya’da gerçekleşti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı ana sponsorluğunda 3 gün süren kongrede süpermikrocerrahi ve robotik mikrocerrahi dikkat çeken başlıklar arasında yer aldı.
İki yılda bir düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı Asya Pasifik Mikrocerrahi Kongre’si otoriteler tarafından dünyanın bu alandaki en kapsamlı etkinliği olarak görülüyor. 500’ün üzerinde sunu, 20’yi aşkın sempozyum ve konferansın yapıldığı kongrede konuşan TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Türker Özkan, Türkiye’nin mikrocerrahi konusunda bilgi ve beceri açısından dünyanın ilk 3 sırasında yer aldığını belirti.
Mikrocerrahinin daha önceleri sadece birkaç alanda olduğunu söyleyen Türker Özkan, günümüzde ise organ nakillerinden plastik cerrahiye, kopan uzuvların dikilmesinden ortopediye, kadın doğumdan ürolojiye kadar bir çok alanda olduğunu ifade etti.
Teknoloji ile Robotik Mikrocerrahi’ye Geçiş Olacak!
Kongre komitesinde yer alan Türkiye’nin ilk yüz ve rahim naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, etkinliğin önemli başlıkları arasında süpermikrocerrahinin olduğuna vurgu yaparak, gözle görmenin mümkün olmadığı damarların teknoloji desteğiyle dikilebilir hale geldiğini belirtti. Böylelikle en küçük bir doku yaralanmasında dahi başarılı sonuçlar alınabileceğini söyleyen Özkan, süpermikrocerrahinin kopan uzuvların yerine dikilmesi, tümör cerrahisi, fonksiyonel kayıpların yerine getirilmesi açısından da oldukça önemli olduğuna değindi.
Yeni teknolojileri ve cihazları dünyayla aynı anda Türkiye’de kullanmaya çalıştıklarını söyleyen Ömer Özkan, henüz örneklendirme aşamasında olan robotik mikrocerrahinin de önümüzdeki dönemlerde sıkça kullanılacağını ifade etti.
Mikrocerrahi Konusunda Daha Fazla Doktora İhtiyaç Var!
Kongrenin ana destekleyicisi TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanvekili Feridun Uzunyol, iş kazalarını önleyebilmek, minimize edebilmek için Organize Sanayi Bölgeleri’nde, işletmelerde eğitim ve bilgilendirme etkinlikleri düzenlediklerini ancak olası kazaların sonrasını da düşünerek hareket ettiklerini belirtti. Uzunyol, tıbbın gelişmesinin ve çalışanların bundan faydalanabilmesinin iş dünyası için büyük önem arz ettiğini ifade ederek, “Özellikle uzuv kopmalı kazalar sonrası mikrocerrahi alanında tecrübeli doktorlara ihtiyaç duyuluyor. Sadece iş kazaları değil, trafik kazaları, askeri yaralanmalar da bu kapsamda. Bu kongrede bir kez daha gördük ki, Türkiye bu alanda oldukça bilgili ve becerili doktorlara sahip. Ancak bu alanda daha fazla doktora ihtiyacımız var. Bu alandaki eğitimlere ve projelere destek olmaya devam edeceğiz” dedi.