Araştırmacılar, kalp yetmezliğinin altında yatan ve tedavisi bulunmayan, daha önce bilinmeyen bir patolojik hücresel mekanizmayı keşfettiler ve bu hasar verici arızayı tersine çevirebilecek bir ilaç belirlediler. Bulgular, bu duruma sahip kişilerde sonuçları iyileştirmek için yeni bir müdahalenin kapısını açıyor.
4-Hydroxynonenal impairs miRNA maturation in heart failure via Dicer post-translational modification
Dünya çapında tahmini 64 milyon insanda görülen kalp yetmezliği, hızla büyüyen bir halk sağlığı sorunu.
São Paulo Üniversitesi’nden (USP) araştırmacıları bu sorunu çözmek için kalp yetmezliğine neden olan hücresel işlev bozukluğunu incelediler ve bunu tersine çevirebilecek bir molekül belirlediler.
mikroRNA’lar (miRNA’lar), gen regülasyonunda önemli bir rol oynayan küçük, kodlamayan RNA’lardır. miRNA oluşumunun bozulması, kanser, nörodejeneratif ve kardiyovasküler bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla ilişkilidir.
Kütle spektrometresi kullanan araştırmacılar, 4-HNE’nin miRNA oluşumu için gerekli olan DICER1 geni tarafından kodlanan bir enzim olan Dicer’e geri dönülemez şekilde bağlandığını ve onu etkisiz hale getirdiğini gözlemledi.
AD-9308 adlı ilacı insan kalp dokusu örnekleri üzerinde kullanan araştırmacılar, kemirgen modellerinde Dicer aktivitesini yeniden sağlamayı ve kalp yetmezliğinin etkisini tersine çevirerek kalp fonksiyonlarını iyileştirmeyi başardılar. Önceki bir çalışmada, AD-9308’in, farelerde kardiyomiyopatiyi etkili bir şekilde tedavi etmek için 4-HNE’yi detoksifiye eden ana enzim olan mitokondriyal aldehid dehidrojenaz 2’yi (ALDH2) aktive ettiği gösterilmiştir.
Mevcut çalışma, yalnızca kalp yetmezliğiyle ilgili mekanizmalara yeni bir bakış açısı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu duruma sahip kişilerde sonuçları iyileştirmek için yeni bir terapötik müdahalenin kapısını da açıyor.
Biochemical, functional, and histochemical measurements were applied to identify 4-HNE adducts in rat and human failing hearts. In vitro studies were performed to validate 4-HNE targets.
Molecule tested at University of São Paulo proves able to mitigate heart failure
esults of trials involving animals, cell cultures and human heart tissue are reported in the European Heart Journal. The study was conducted by researchers at USP in partnership with a biopharmaceutical firm, offering hope to 2 million Brazilians who suffer from the disease.