Akut sorunların çözümünde bu kadar başarılı olan modern tıbbın kronik hastalıkların çözümünde yaşadığı bu başarısızlığın sebebi ne? Obeziteyi, diyabeti, Alzheimeri, kalp krizleri ve felçleri, kanserleri son 50 yılda nerede ise 5’e 10’a katlayan yanlışın kaynağı nerede? Modern tıp nerede hata yaptı, yapıyor? Bana göre modern tıbbın ilk hatası sorunları ile “yüzleşmekten korkması”dır. Başka hataları yok mu? Var! Mesela “analitik düşünmeyi” bilmiyor. “Sebebe değil sonuca” odaklı. Ruhu unutup yalnızca bedene itibar ediyor. “Beden ruh ilişkisini ıskalıyor”. Sadece “kanıta dayalı” olana itibar edip, “tamamlayıcı, geleneksel ve doğal” tıbbın yaklaşımlarını görmezden geliyor. Neticede, modern tıp “araziye” değil, orada yetişen bataklık otlarına bakıyor. “Araziyi ıslah etmek” yerine orada yetişen neticeleri imha etmeye çalışıyor. Özetle, sebepleri yok etmek yerine sonuçları maskelemekle meşgul.
ÇÖZÜM BÜTÜNLEŞTİRİCİ BİR YAKLAŞIMDA OLABİLİR
SAĞLIK BİR BÜTÜNDÜR Önce şunu iyi bilelim. Tıp bir teşhis ve tedavi sanatından ibaret değildir. Sağlığı korumak, moral ve sosyal iyiliği kollamak da tıbbın görevidir. Tedavide farmakolojik ürünler kadar bitkisel ilaçlar da önemlidir. Ne var ki bunlar da öbürleri kadar iki ucu keskin bıçaklardır. Faydaları kadar riskleri ve zararları da vardır.
BİTKİSEL ÜRÜN DE ZARARLI OLABİLİR Bitkisel bir ürün ya da ilaçtan fayda gelmez bakışı da bitkilerin, bitkisel karışım ve ürünlerin “doğalsa zararsızdır”anlayışı ile kontrolsüz kullanımları da tehlikeli yaklaşımlardır. Her ikisi de toplum sağlığını tehlikeye atmaktadır.
GÜVENLİK VAZGEÇİLMEZDİR Kalitesiz bitkisel ürünler, rastgele üretilen bitkisel karışımlar, çakma uzmanların önerdiği mucize bitkisel formüller, kalite ve güvenliği ıskalayan yanlış önermelerle iyi netice almak mümkün değildir.
KALİTEDEN TAVİZ VERİLEMEZ Her ilaçta olduğu gibi bitkisel ürünlerde de belirli kalite standartları gerekir. Güvenlik endişeleri vazgeçilmezdir. Bunların da içerdikleri farklı yapı ve çok sayıda doğal kimyasal ile karaciğeri iltihaba, böbrekleri iflasa sürükleyebildikleri bilinmelidir. “Güvenlik” ve “faydalı olmak”burada da vazgeçilmez prensiplerdir.
HEKİM VE ECZACI İŞBİRLİĞİ ŞARTTIR Bitkisel ürünlerde de karar verici sadece hekim, danışman yalnızca eczacıdır. Bu ürünlerin de sadece hekim tavsiyesi ile kullanımı zorunludur. Bu ürünlerin de yalnızca eczanelerde satılması vazgeçilmez bir noktadır. “Aktar eczane” yaklaşımı yanlış, aktarları eczacı gibi konumlamak büyük bir hatadır.