Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü tarafından hazırlanan “Bilimsel – Viral Gündem” ortak sayı bülteninde mpox vakasına yönelik çarpıcı bilgiler yer alıyor. Hayvandan insana ve insandan insana bulaşan mpox salgınına yönelik, 2022’den bu yana dünya genelinde 120.000’den fazla doğrulanmış mpox vakası ve 200’den fazla ölüm raporu var.
TÜRKİYE’NİN iyileştiren gücü Abdi İbrahim’in Medikal Direktörlüğü tarafından hazırlanan ve ayda bir yayınlanan, “Bilimsel Gündem” bültenlerinin yeni sayısında, tıptaki çarpıcı araştırmalara yer veriliyor. Mpox salgını, 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ilk kez tespit edilen bir viral zoonotik enfeksiyon olarak kayıtlarda yer alıyor. Hastalık, enfekte hayvanlardan veya insandan insana bulaşabiliyor ve çiçek hastalığına benzer bir döküntü ile karakterize ediliyor. 2022’deki küresel mpox salgınında, kuluçka süresi genellikle 7 ila 10 gün arasında gözlemlenmiş. Ateş, titreme ve kas ağrıları gibi sistemik belirtiler ile ortaya çıkan salgın, hasta olan kişide döküntü oluşturuyor.
Bulaşma yolları ve risk grupları
Mpox virüsü, enfekte deri lezyonlarıyla doğrudan temas, enfekte sıvılarla dolaylı temas veya büyük solunum damlacıkları yoluyla bulaşabiliyor. Ayrıca, kontamine çarşaflar gibi yüzeylerle temas da bulaşmaya neden olabiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, çocuklar ve kontrolsüz HIV enfeksiyonu olan hastalar yüksek risk taşıyorlar. Son raporlar, vakaların çoğunun 15 yaş altı çocuklarda görüldüğünü ve vakaların %73’ünü erkeklerin oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Yeni mpox varyantı
2022’den bu yana dünya genelinde 120.000’den fazla doğrulanmış mpox vakası ve 200’den fazla ölüm rapor edilmiş. 2022 yılında başlayan küresel mpox salgını için Imvanex aşısı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan ilk aşı olmuş. 18 yaş üstü bireylere 4 hafta arayla 2 doz verilmiş, ikinci dozdan iki hafta sonra maksimum koruma sağlanmış. Aşılama, virüse maruz kalmış kişilerde de koruyucu olarak kullanılabilir; bu durumda, maruziyetten sonraki 4 gün içinde uygulanması gerekiyor.
2024 yılında Afrika’da ise 20.000’den fazla mpox vakası ve 600’den fazla ölüm görülmüş, durum kıtasal ve uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilmiş. 13 Ağustos 2024’te Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) mpox’u kıtasal güvenlik için halk sağlığı acil durumu olarak tanımlarken, 14 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) mpox’u uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmiştir. Mpox’un küresel halk sağlığı üzerindeki etkisi, 2024 yılında da önemli bir sorun olmaya devam ederken, uzmanlar aşılama ve destekleyici bakımın önemine vurgu yapıyor.
Spotify ve YouTube’a da yükleniyor
Tıbbın popüler alanındaki tüm yeni gelişmelerin, sade, kolay anlaşılır ve bilgilendirici bir yapıda kamuoyu ile paylaşıldığı bültenler, 38 bin KVKK onaylı kişiye mail yoluyla iletiliyor. Tıp alanındaki gelişmelerin yanı sıra Türk ve yabancı bilim insanları hakkında da bilgi paylaşımı yapılan referans kaynak niteliğindeki bültenler, Abdi İbrahim web sitesinde yayınlanıyor. Bunun yanı sıra her yeni sayısı podcast formatında Spotify’a yükleniyor ve sonrasında bu podcastler Youtube üzerinden de paylaşılıyor.