Araştırmacılar, BioNTech-Pfizer ve Moderna’nın Kovid-19 aşılarının sağladığı uzun süreli koruma sayesinde her yıl değil de, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceği umudunun belirdiğini duyurdu.
Sputniknews: BioNTech-Pfizer ve Moderna’nın yeni bir teknoloji olan mRNA’ya (messenger RNA veya mesajcı RNA) dayanan Kovid-19 aşılarının sık sık yeni doz olmaya ihtiyaç bırakmayacak şekilde uzun süreli koruma sağladığına dair işaretler saptandı.
İki doz yapılan bu iki aşı, bağışıklık sağlamak için virüsün genetik kodunu mesajcıyla insan hücresine göndermeye, mesajcının hücreleri koronavirüsteki diken proteinini üretmeye yöneltmesine, böylece bağışıklık sisteminin antikor üretmesiyle T hücrelerinin enfekte hücreleri yok etmesine dayanıyor. Ancak uzun süreli koruma sağlamanın kesinleşmesi için daha fazla araştırma gerektiği ve koronavirüs mutasyonlarının nasıl evrimleşeceğini görmek gerektiği belirtildi.
ABD’li araştırmacılar, her yıl değil de, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceği umudunun belirdiğini dile getirdi.
Scientists have found clues that the world’s leading COVID-19 vaccines offer lasting protection that could diminish the need for frequent booster shots, but they caution that more research is needed and that virus mutations are still a wild card. https://t.co/pBoz3QHz6L
— The Associated Press (@AP) June 2, 2021
ABD’nin Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) danışmanlık yapan Philadelphia Çocuk Hastanesi’nin aşı uzmanı Dr. Paul Offit, “Gerçekten her yıl destekleyici aşı olmaya ihtiyaç duyulursa, şaşarım” dedi.
Pennsylvania Üniversitesi immünoloji uzmanı John Wherry de “Oldukça iyimserim. Destekleyici aşı ihtiyacını dışlamıyorum, ama şimdiki halde bağışıklık tepkisi gerçekten etkileyici gözüküyor” diye ekledi. tamamı için kaynağa bknz