Madagaskar’ın doğusundaki Fransız adası Réunion’dan, bir haftadan fazla karın krampları yaşayan 37 yaşındaki bir kadın, hastanenin acil servisine başvurdu ve hamile olduğunu belirlendi.
Yapılan tetkik ve taramalar sonrası oldukça şaşırtıcı bir gelişme ortaya çıktı. Kadının vücudunda mutlu bir şekilde tekmeleyen 23 haftalık bir bebek olduğu ancak rahminin de tamamen boş olduğu görüldü. Bebeğin fetüs, annenin kuyruk kemiğinin hemen üzerindeki karın boşluğunu kaplayan zara tutunarak hayatta kaldığı kaydedildi.
Durumu abdominal ektopik gebelik olarak tespit eden doktorlar, kadını daha uygun bir hastaneye gönderdi. Burada 29. haftada bebek ameliyatla doğurtuldu ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı.
Gayet sağlıklı olan bebek doğumdan yaklaşık 2 ay sonra taburcu edilerek eve gönderildi.
Çoğu ektopik gebelik, yumurtalıkları yumurtalıklardan kanalize eden iki fallop tüpünden birinin astarına yerleşir ve embriyo büyümeye devam ederse potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumla sonuçlanır. Uygun tıbbi bakım olmadığında bu tür gebeliklerin yüzde 10 kadarı ebeveynin ve çocuğun hayatına mal olabilir.
Ancak dış gebeliklerin yüzde birinden daha azında, yeni oluşan embriyo, rahmin iç ortamından tamamen çıkıp karın boşluğuna doğru sürüklenir ve burada periton zarına, dalağa veya başka bir doku veya organa yerleşerek kendi kendine bir doku örer.
Şaşırtıcı bir şekilde bu düzenleme embriyo için her zaman göründüğü kadar felaket değildir. En azından ilk değil. Ancak büyüyen çocuğun desteklenemeyen ağırlığı ve çevre organların baskısı er ya da geç hem çocuğun gelişimi hem de ebeveynlerinin sağlığı için risk oluşturur.
Şok, kanama ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle neredeyse beş vakadan birinde gebeliğin 20. Haftasından sonra anne ölümü gerçekleşebilir.
Bu vakadaki kadının acil servise zamanında başvurması neredeyse kesinlikle hayatını kurtardı. Ultrason ve MRI, rahim zarının büyüyen bir embriyoyu desteklemeye tamamen hazır olmasına rağmen evde kimsenin olmadığını gösterdi.
Çocuğunu doğurmak için yapılan operasyonda plasentanın damarları tıkanıp organın bir kısmı çıkarılırken, dokunun geri kalan kısmının dikkatli bir şekilde çıkarılması için 12 gün sonra bir takip prosedürü gerekti.
Embriyoların bu kadar nadir ve olağandışı göçlere uğramasına neyin sebep olduğu tam olarak belli değil. Dış gebeliklerle ilgili çalışmalar genel olarak önceki vaka geçmişinin bu durumun tekrarlama riskini artırabileceğini, ayrıca bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların, endometriozisin ve pelvik inflamatuar hastalığın da rol oynayabileceğini öne sürmektedir.
Bir vaka çalışması, iki kez tam süreli vajinal doğum yapmış, bir düşük yapmış ve daha önce herhangi bir ameliyat ya da ilgili enfeksiyon geçirmemiş olan hastanın, kendi sıra dışı hamileliğini açıklamaya yardımcı olabilecek hiçbir tıbbi geçmişinin bulunmadığını bildirmektedir.
Vaka çalışmasına göre, yenidoğanın doğumunun yapıldığı üçüncü basamak hastaneden taburcu edilen bebek ve annenin durumunun iyi olduğu belirtildi.