Ana Sayfa Tıp&Sağlık Müsliyi bulan doktor

Müsliyi bulan doktor

Sağlıklı beslenme konusunda araştırma yapan herkesin mutlaka rastladığı bir beslenme önerisi var: Müsli. Adına sıkça rastladığımız müsli nedir? İsmi nereden geliyor? Müsliyi kim, nerede buldu? Orijinal müslinin içinde neler olmalı?
Müsliyi bulan doktor Bircher-Benner kimdir? Orijinal müsli nasıl olmalı?

İsviçreli beslenme uzmanı ve doktor Maximilian Bircher-Benner, 1900’lü yılların başında müsliyi ilk defa bulan kişidir. Müsli ilk ortaya çıktığında akşam yemeğinden önce iştah açıcı olarak tüketiliyordu. Günümüzde ise içindeki malzemeler değiştirilerek ara öğün veya kahvaltı olarak da kullanılıyor.

Geçirdiği sarılık sonrasında çiğ elma yiyerek daha iyi hale geldiğini gözlemledi ve çiğ yiyeceklerin insan vücudundaki etkilerini araştırmak üzere çalışmalara başladı. Çiğ yulaf, çiğ-kuru meyveler ve fıstıktan oluşan bir karışımı önceleri su, daha sonra süt ile karıştırırak ilk müsliyi elde etti.

Bircher-Brenner Zürih’teki özel kliniğinde hastalar için hazırladığı karışıma ‘elmalı perhiz yemeği’ anlamına gelen ‘Apfeldiätspeise’ adını vermişti. Daha sonra İsviçre’de standart bir yiyecek haline geldi ve mucidinin ismini alarak ‘Birchermüesli’ adını aldı. Almanya’da Müsli, İngilizce konuşulan ülkelerde ise Muesli adıyla tanındı. Müsli, kelime anlamı olarak ‘lapa’ anlamındadır.

Ortaya çıktığı ilk zamanlarda müsli, dönemin sağlık uzmanları tarafından saygı görmedi. Doktor Bircher-Benner’in deneyler yerine gözlemlerle sonuca ulaşmasını yanlış bulan uzmanlar, çiğ beslenmeyi onaylamıyordu.

Bircher-Benner ise zamanla et tüketimini tamamen bırakarak çiğ meyve ve sebzelerin en fazla besin değerine sahip olan yiyecekler olduğunu savundu. 1928 yılında Food Science for All (Herkes için Gıda Bilimi) adlı bir beslenme kitabı yazdı. Kitap, 1990 yılında yayınlandı.

Son yıllarda Türkiye’de de tüketimi artan müsliyi ilk üreten Bircher-Benner, 1939 yılında 71 yaşında vefat etti.

Orijinal müsli nasıl hazırlanır? Müslinin içinde neler olmalı?

Bircher-Benner’in tedavi ettiği kişiler için yazdığı orijinal elma diyetinin içinde taze elma, kuru yulaf ezmesi, limon suyuyla karıştırılmış yoğun süt, fındık ve badem bulunuyor. Yeni nesil müslilerde ise malzemeler değişkenlik gösterebiliyor. Her çeşit kuru tahıl, fıstık, kuru üzüm ve çeşitli kuru meyve parçalarıyla da müsli hazırlanabiliyor.

Hatta Bircher-Benner duysa kemikleri sızlayacak şekilde gluten, bal, çikolata ve baharatlar da müslilere eklenen diğer malzemeler.

 

[email protected]