Ana Sayfa Tıp&Sağlık Müzik Eğitimi Bilişsel Yetenekleri ve Akademik Başarıyı Geliştiriyor Mu?

Müzik Eğitimi Bilişsel Yetenekleri ve Akademik Başarıyı Geliştiriyor Mu?

Memory & Cognition’da yayımlanan yeni bir çalışmaya göre erken yaşlarda alınan müzik eğitiminin; matematik, okuma yazma gibi akademik noktasındaki başarılara ve de hafıza başta olmak üzere diğer bir takım kognitif yeteneklerin gelişimine gözle görülür bir etkisi olmadığını bir noktaya kadar ortaya koyuyor. Geçmiş 35 yıllık literatürün görece tutarsız sonuçlar ortaya koyan farklı çalışmaları barındırması üzerine farklı üniversitelerden araştırmacılar bir araya gelerek çok katmanlı bir metaanaliz çalışması yürüterek bu belirsizliği bir belirgin sonuca ulaştırmaya çalıştı.
Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi – Yazar / Editör – Bilimfili

Japonya’dan Fujita Health University ve London School of Economics and Political Science’tan araştırmacılar müzik eğtimi ile müzik ile alakasız kognitif (bilişsel) yetilerin gelişimi ve de akademik başarının arasındaki ilişki üzerine 1986 ila 2019 yılları arasında yayımlanmış (negatif veya pozitif korelasyona bakılmaksızın) toplamda 6.984 çocuğu konu edinmiş 54 farklı çalışmayı yeniden analiz etti ve sonuçlarını ortak değerlendirmeye aldı.

Bu metaanaliz gösterdi ki, müzik eğitimi, yeteneğin nasıl olduğundan bağımsız olarak (konuşma ile ilintili veya değil, uygulanma hızı ve şekli), çocuğun yaşından ve hatta müzik eğitiminin süresinden bağımsız olarak kognitif ve akademik başarıları geliştirmiyor. Değerlendirmeye alınan çalışmalardan en yüksek kalitede dizayn edilenler ve aktif kontrol gruplarını devreye sokarak deneysel dizaynı geliştirenler –yani müzik yerine dans ve/veya spor eğitimi gören çocuk gruplarını da benzer şartlarda değerlendirmeye alan çalışmalar kast ediliyor– müzik eğitmi alanlarda belirgin bir akademik performans farkı veya kognitif yetenek fazlalığı göstermiyor.

Georgios Jakobides – Παιδική Συναυλία Telif: National Gallery of Athens 1894

Kontrol grubu içermeyen veya bu tip çalışmalarda çokça başvurulduğu şekilde randomizasyon yapılmayan -yani rasgele biçimde sonuçların değerlendirildiği ancak müzik eğitimi alanların bulunduğu ‘girişimsel’ grup veya hiç eğitim almayanlar ile başka disiplinlerde eğitim alanların oluşturduğu kontrol gruplarının bulunduğu- çalışmalarda ise çok düşük seviyede olumlu etkiler görüldüğü kaydedilmişti.

Yani genel kanıya göre, müzik eğitiminin çocukları daha ‘zeki’ yaptığı bir yanılgıdan ibaret görünüyor. Elbette burada zeka tanımını değiştirmeye gerek yok. Bunun yerine safi çocukların akademik ve bilişsel yanlarını geliştirmek için müzik eğitimi aldırılmasının gereksizliği daha anlamlı bir sonuç gibi görünüyor.

Beynin temel çalışma ve yeteneklerin geliştirilmesi prensibine göre çocuklar için müzik eğitimi almak müzikte daha başarılı çocuklar olacaklarını gösterirken bu etkinin genelleştirelemeyeceği gün yüzüne çıktı diyebiliriz. Bununla birlikte çalışma herhangi bir koşul altında, farklı beyin bağlantılarına sahip bireysel örneklerde, pür müzik eğitimi ile gelişen akademik başarıya sahip çocukların veya bilişsel yetenekleri gelişmiş çocukların varlığını sorgulamıyor. Bunun yerine sosyal yeteneklerde, özgüven ve iletişim yeteneklerinde gelişmeye bir yolak açacağının daha kuvvetle muhtemel olduğunun üzerinde duruluyor.

 Kaynak ve İleri Okuma

www./bilimfili.com/muzik-egitimi-bilissel-yetenekleri-ve-akademik-basariyi-gelistiriyor-mu