Johns Hopkins’teki bilim insanları, felçli hastaların alt ekstremite fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olabilecek yeni bir omurga stimülatörü geliştirdi. Küçük cihaz, bir şırınga aracılığıyla invaziv olmayan bir şekilde implante edilebilir.
Omurilik yaralanmaları, beyinden vücudun alt kısımlarına giden elektrik sinyallerinin akışını keserek hareket kabiliyetini azaltır ve ciddi vakalarda tam felce yol açar. Omurga stimülatörleri, yaralanma bölgesini atlamak ve hareketliliğin bir kısmını yeniden sağlamak için hastanın omurgasına cerrahi olarak implante edilebilen cihazlardır. Ne yazık ki bunlar genellikle hacimlidir, ameliyat gerektirir ve hassasiyet sorunları vardır.
Johns Hopkins ekibi, esnek ve gerilebilir çok daha küçük bir cihaz geliştirdi. Diğer stimülatörlerden farklı bir bölgeye yerleştirilir; ventrolateral epidural yüzeye, daha iyi hassasiyet için motor nöronlara yakın olmakla kalmaz, aynı zamanda normal bir şırıngayla yerine enjekte edilebilir, ameliyat gerektirmez. Felçli farelerde yapılan testler ümit verici oldu.
Ekip, cihazın sonunda omurilik yaralanması veya nörolojik hastalıkları olan hastalarda motor fonksiyonunun onarılmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Daha az invaziv olmak, tedaviyi daha erişilebilir hale getirecek, maliyeti düşürecek ve ulaşabileceği insan sayısını artıracaktır.
Ekip, cihazı insan kullanımına hazır hale getirme çalışmalarına başlayacak.
Injectable Ventral Spinal Stimulator Evokes Programmable and Biomimetic Hindlimb Motion
Ventrolaterally implanted devices exhibited substantially lower stimulation threshold currents and more precise recruitment of motor pools than did comparable dorsal epidural implants.
Functionally relevant and novel hindlimb movements were achieved via specific stimulation patterns of the electrodes. This approach holds translational potential for improving controllable limb function following spinal cord injury or neuromotor disease.