Ana Sayfa İlaç Nobel İlaç, 70’inci Yılına 3 Ülkede 11 Üretim Tesisi ile Giriyor

Nobel İlaç, 70’inci Yılına 3 Ülkede 11 Üretim Tesisi ile Giriyor

Nobel İlaç. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ha­san Ulusoy

Misyonu; “Sağlık için her şeye değer” inancı ile çalışarak, yaşam kalitesini yükseltmek.
Vizyonumuz; İnsan sağlığı için, dünyanın her köşesinde güvenilir ve erişilebilir ürünler sunmak olan Nobel İlaç 70. yılını kutluyor.

Yabancılar ortaklık için peşinde ama o randevu bile vermiyor

Tamamı yerli Nobel İlaç, 70’inci yılına 3 ülkede 11 üretim tesisi ile giriyor. Yeni yatırım planlarını açıklayan Başkan Hasan Ulusoy, “Yabancılar ortaklık istiyor ama randevu bile vermiyorum” dedi.

 

Özlem ERMİŞ BEYHAN / Dünya

İlaç sanayiinin yaşadığı sek­törel ve ekonomik sorunla­rın büyüklüğüne rağmen yüzde 100 yerli kalabilmiş az şir­ketten biri; Nobel İlaç. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ha­san Ulusoy, 2000’li yılların ba­şında Özbekistan ve Kazakis­tan’da üretime başlama kararını alıp uygulayarak önemli bir açı­lım yapmış, bu süreçte yaşadığı tüm krizleri işe adanmış yöne­tim ekibi ile el ele vererek çöz­müş.

Nobel İlaç bugün 70’inci yı­lında, aynı yönetim ekibi ile 450 milyon dolarlık bir ciroya, 3 ül­kede 11 üretim tesisine ve kısa vadede iddialı yeni yatırım plan­larına sahip.

Yabancı şirketler­den çok teklif aldıklarını söyle­yen Ulusoy, “Sermaye ortaklığı ya da satın alma için çok talep ge­liyor. Ama görüşmüyorum. Sa­dece know-how paylaşımı ben­zeri konularda iş birliğine açığız. Bizim Ar-Ge’mizden, varlığı­mızdan faydalanmak isteyen bir firma olursa ona açığız. Ama No­bel’e doğrudan bir ortak düşün­müyoruz” dedi.

Net ihracatçı şirket

Hasan Ulusoy, “Ülkemizde ilaç sanayiimizin Ar-Ge, hammadde, dışa bağımlılık gibi kronikleşmiş pek çok problemine cevap ver­me arzumuz bugün Nobel İlaç’ı küresel bir oyuncu haline getir­di. Yüzde 100 yerli sermaye ya­pımızla, Türkiye’de kimyasal ve biyoteknolojikilaç üzerine ham­madde üretimi, Ar-Ge faaliyeti ve bitmiş ürün üretimi yetkin­liğine sahip tek ilaç şirketi ko­numundayız.

İlaç sanayisi için hammadde üretim ve Ar-Ge ça­lışmaları gerçekleştiren şirketi­miz Ulkar Kimya sayesinde Tür­kiye’de hammadde üretimde ürün portföyü en geniş şirketiz. Şirketleşme yoluyla yurtdışına açılma vizyonu ile hareket eden ilk ilaç şirketiyiz. Bu vizyon saye­sinde cari açık veren bir sektör­de, dış ticaret fazlası veren yani net ihracatçı bir şirketiz” bilgisi­ni verdi.

‘Dış ciro’su 275 milyon dolara ulaştı, Özbekistan ve Kazakistan yatırımı 240 milyon doları bulacak

Vahap MUNYAR / Ekonomim

Ulkar Holding ve Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, şu noktanın altını çizdi:

– Yaklaşık 15 yıldır net ihracatçıyız. Yani, ihracatımız ithalatımızdan fazla. İthalatımız hammadde ve makine alımından oluşuyor.

24 ülkede kendi ekipleriyle pazarlama yaptıklarını belirtti:

– 50’den fazla ülkede kendi markamızla büyüyoruz. Örneğin, dünyada saniyede 8 kişinin içtiği bir ilacımız var.

Honduras’tan Vietnam’a kadar farklı ülkelere ihracat yaptıklarını kaydetti:

– Dünyada gidebildiğimiz her ülkeye gideceğiz. Bugün dünyada 3 bine yakın ruhsatımız var.

Net ihracatçı olmalarının sağladığı gücü şöyle özetledi:

– Yurt dışında üretimle de varlığımız ve döviz kazancımızın yüksek olması bizi kuvvetli kılıyor. Ülkemizde ilaç sanayimizin Ar-Ge, hammadde, dışa bağımlılık gibi kronikleşmiş pek çok problemine cevap verme arzumuz Nobel’i küresel bir oyuncu haline getirdi.

70’inci yılını kutlayan Nobel İlaç’ın şu yönüne işaret etti:

– Yüzde 100 yerli sermaye yapımızla, Türkiye’de kimyasal ilaç ve biyoteknoloji ilaç üzerine hammadde üretimi, Ar-Ge faaliyeti ve bitmiş ürün yetkinliğine sahip önde gelen şirket konumundayız.

Ulkar Kimya’nın ulaştığı noktaya da dikkat çekti:

– Grup şirketlerimizden Ulkar Kimya sayesinde Türkiye’de hammadde üretiminde ürün portföyü en geniş şirketiz.

Kazakistan’da 13 milyon dolar vergi ödüyoruz

Nobel İlaç’ın Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Almatı’daki Nobel AFF’nin Genel Müdürü Selçuk Tanrıverdi, ülkedeki konumlarını şöyle özetledi:

– Nobel AFF, 104 moleküle dayalı 300’e yakın ilaç üretiyor.

– Almatı’da Roche ve Abbott için de üretim yapıyoruz. Abbott ile 10 yıldır, Roche ile de 8 yıldır çalışıyoruz. Roche’nin en çok bilinen iki ürününü Kazakistan’da biz üretiyoruz.

– Kazakistan’dan Özbekistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Moldova’ya ihracatımız var. Yeni yatırımla birlikte Almatı bizim Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine dönük üretim üssümüz olacak.

– Kazakistan’da 2023 yılında 13 milyon dolar vergi ödedik. İlaç sektöründe ülkenin vergi şampiyonuyuz.

– Kazakistan pazarında 740 ilaç firmasının ürünleri yer alıyor. Biz, üretimle bulunduğumuz bu pazarda 2’nci sıradayız.

Ar-Ge Harcamalarında İlaç Firmaları Öne Çıktı