Etkin maddesi Semaglutide ilacının obezite tedavisi için onaylanması, son zamanlarda satın alma sorunlarına neden olan bir talep artışına yol açtı.
Obezite veya diyabetle mücadele eden bazı hastalar, gayri resmi olarak, bu ilaca başladıktan sonra alkol isteklerinin azaldığını bildirdiler.
Şu anda, alkol bağımlılığından mustarip bireyleri tedavi etmek için çeşitli psikososyal tekniklerin ve ilaçların bir karışımı kullanılmaktadır. Piyasada onaylanmış dört ilaç var. Birçok kökene sahip bir hastalık olarak alkol bağımlılığının çok yönlü doğası göz önüne alındığında, bu ilaçların etkinliği değişebilir. Bu nedenle, ek tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi çok önemlidir.
Azaltılmış nüksler Semaglutide, haftada sadece bir kez alınması gereken uzun etkili bir maddedir. Bu, tablet formunda alınabilen GLP-1 reseptörü üzerinde etki gösteren ilk ilaçtır.
Yapılan çalışmada, alkol bağımlısı sıçanlara semaglutid uyğulandı. Bu da alkol tüketimini önemli ölçüde azalttı ve hatta relapslarla birlikte alkol alımını azalttı. Nüksler, alkol bağımlısı bireyler için önemli bir sorundur çünkü bir süre alkolden uzak duran bir birey, nüks eder ve bırakma öncesine göre daha fazla içer.
Çalışmada, tedavi edilen sıçanlar, alkol alımını hayvanlara göre yarı yarıya azalttı ve tedavi görmedi. Çalışmadaki ilginç bir bulgu, semaglutidin hem erkek hem de dişi sıçanlarda alkol alımını eşit şekilde azalttı. Ancak ilacın alkol bağımlılığı için kullanılabilmesi için klinik çalışmalara ihtiyaç duyulacak.
Araştırmacılara göre, aynı araştırma modeliyle yapılan alkol bağımlılığı ilaçları üzerine yapılan diğer çalışmaların sonuçları insanlarda farelerde olduğu gibi benzer etkiler gösterdiğinden, bu sonuçların insanlara taşınması muhtemeldir.
Çalışmada semaglutid, farelerde beynin ödül sistemini, daha doğrusu beynin limbik sistemin bir parçası olan nükleus akumbens bölgesini etkiledi. Alkol, beynin ödül sistemini harekete geçirerek hem insanlarda hem de hayvanlarda görülen dopamin salınımına neden olur.
Semaglutide reduces alcohol intake and relapse-like drinking in male and female rats
Glukagon benzeri peptid1 reseptörü (GLP-1R) agonistlerinin, kemirgenlerde ve alkol kullanım bozukluğu (AKB) olan aşırı kilolu hastalarda alkol tüketimini azalttığı bulunmuştur. Bununla birlikte, GLP-1R için daha yüksek potansiyele ve afiniteye sahip bir agonist olan düşük semaglutid dozlarının, kemirgenlerde alkolle ilişkili tepkileri ve altta yatan nöronal mekanizmaları hafifletme olasılığı bilinmemektedir.