Ana Sayfa Tıp&Sağlık Ölümcül “Multisistem İnflamatuar Sendromu”ndan Korunma

Ölümcül “Multisistem İnflamatuar Sendromu”ndan Korunma

CDC / MIS-C hakkında bildiklerimiz

Çocuklarda çoklu sistem inflamatuar sendromu (MIS-C) , genellikle bir çocuğa SARS-CoV-2 bulaştıktan 2-6 hafta sonra ortaya çıkan SARS-CoV-2 ( COVID-19’a neden olan virüs) ile ilişkili nadir bir durumdur . Çocuğun SARS-CoV-2 enfeksiyonu çok hafif olabilir veya hiç semptom göstermeyebilir ve tanınmayabilir. MIS-C, kalp, akciğerler, böbrekler, beyin, cilt, gözler veya gastrointestinal sistem dahil olmak üzere farklı iç ve dış vücut parçalarının iltihaplanmasına neden olur. MIS-C ciddi, hatta ölümcül olabilir, ancak bu duruma yakalanan çocukların çoğu tıbbi bakımla iyileşir.

AJMC / 5-11 Yaş Arası Çocuklarda COVID-19 Aşıları Etkili, Güvenli, Çalışma Bulguları

JAMA Pediatrics’te yayınlanan yeni bir incelemeye göre, COVID-19 aşılarının 5 ila 11 yaş arası çocuklarda enfeksiyonu ve ciddi hastalıkları önlemede etkili olduğu kanıtlandı .

Çocuklarda hastaneye yatışları ve çoklu sistem inflamatuar sendromunu (MIS-C) azaltan aşıdan kaynaklanan ciddi yan etkiler (AE’ler) nadirdi; meydana gelen AE’ler birkaç gün içinde çözüldü.

Araştırmacılar, meta-analizlerinin COVID-19 aşısının 5 ila 11 yaş arası çocuklarda daha düşük enfeksiyon, ilgili hastalıklar ve hastaneye yatış riski ile ilişkili olduğunu kanıtladığı sonucuna vardı.

JAMA / 5-11 Yaş Arası Çocuklarda mRNA COVID-19 Aşılarının Etkinlik ve Güvenliğinin DeğerlendirilmesiSistematik Bir İnceleme ve Meta-analiz

Soru   Haberci RNA (mRNA) COVID-19 aşıları 5 ila 11 yaş arası çocuklarda güvenli ve etkili midir?

Sonuçlar ve İlgi   Bu sistematik inceleme ve meta-analizde, 5 ila 11 yaş arası çocuklar arasında COVID-19 mRNA aşıları, SARS-CoV-2 enfeksiyonunu ve ciddi COVID-19 ile ilişkili hastalıkları önlemedeki etkinlik ölçümleriyle ilişkilendirildi. Çoğu çocuk yerel advers olay insidansları (AE) geliştirirken, ciddi AE’ler nadirdi ve AE’lerin çoğu birkaç gün içinde düzeldi. Bu veriler gelecekteki tavsiyeler için kanıt sağlar.

Posta/ Koronavirüsü belirtilerle ya da belirtisiz geçiren çocuklarda görülen MIS-C hastalığı nedeniyle ölüm oranının yüzde 10 ile yüzde 40 arası olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Hastalığı önlemenin tek yolu var;

“koronavirüsün olduğu bu dönemde böyle belirtiler varsa ailenin yapabileceği tek şey çocuğu sağlık merkezine götürmek. Onun dışında ailenin korunma amaçlı yapabileceği çok bir şey yok. Çünkü genelde kovid geçirildikten 2 ila 4 hafta sonra MIS-C ortaya çıkıyor. Bunu önlemenin tek bir yolu var o da koronavirüsü önlemek”