İngiltere’de 4,7 milyar sterlin bütçe ile yaygın kullanıma sunulan hızlı antijen testleri pandeminin akışını değiştirdi. Testlerin pandemiden sonra da kullanılmaya devam edeceği düşünülüyor.
İngiltere’de hükümetin Moonshot Operasyonu adını verdiği bir planla hızlı antijen testlerini yaygınlıkla uygulama planı hayata geçirildi.
Plan, bir laboratuvara gönderilmesi gereken daha hassas PCR testlerinden ziyade 15 dakikada sonuç verebilecek milyonlarca ucuz, tek kullanımlık hızlı antijen testinin kullanımıyla günlük hayat kısıtlamalarının önüne geçilmesini amaçlıyor.tamamı için haberin başlığını tıklayınız.
PROF. DR. SERAP ŞİMŞEK-YAVUZ: HIZLI TESTLER YAYGINLAŞTIRILMALI VE BAZI MESLEK GRUPLARI İÇİN AŞI ZORUNLU OLMALI
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarının daha da artacağı uyarısını yaptı. BirGün’ün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yavuz, omikrona karşı önlemlerin sıkılaştırılması, hızlı testlerin yaygınlaştırması ve bazı meslek grupları için aşının zorunlu tutulması gerektiğini vurguladı.
►Omikron varyantıyla son 15 günde vaka sayıları üç kattan fazla arttı. Vaka sayılarının şubat ayında pik yapacağı söyleniyor. Bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Omikronun böyle bir tehlike taşıdığı öngörülüyordu. Bilimsel veriler bize daha da fazlasının olacağını öngördürüyor. Güney Afrika’da hastaneye yatış oranları düşük oldu ve İngiltere’de de öyle görünüyor. Ancak ‘Yeterince aşılanmamış toplumlarda ve aşısız kişilerde de tablo böyle mi olacak?’ sorusunun yanıtı henüz verilmedi. Güney Afrika’da ilk iki dalgada yeterince önlem alınamadığı için toplum çok etkilenmiş, toplumun büyük bölümü hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmıştı, İngiltere’de ise aşılanma oranı çok fazla. Ancak ABD ve bizim ülkemiz gibi nüfusunun yüzde 60’ı aşılanmış ülkeler için kaygılar var.
İstanbul’da hastanelerde yoğunluk var, birçok insan da hastalığı hafif geçirdiği için test bile yaptırmıyor. Omikron ile ilgili tüm dünyada, aşırı artan vaka sayıları nedeniyle hastanelerin yetersiz kalabileceği, sistemin tıkanabileceği endişesi var. Ayrıca sağlıkçılardan da çok sayıda kişi hastalanabiliyor ve bu da sağlık hizmetinde sıkıntılara yol açıyor. Özellikle aşısızlarda ölüm oranlarının az olmayacağı yönünde kaygılar da var. Önümüzdeki günlerde vaka sayılarının hızla artacağı öngörülüyor. Artmaması için önlemlerin sıkılaştırılması gerekiyor.tamamı için kaynağa bknz