Hangi Aşılar Omicron’a Karşı Daha Az Etkili
Yeni bir çalışma, Amerikan Johnson & Johnson, Çin Sinopharm ve Rus Sputnik V aşılarının Corona virüsünün Omicron varyantını etkisiz hale getirecek özelliğe sahip olmadığını ortaya koydu. Araştırma, henüz bağımsız uzmanlardan oluşan bilim kurulları tarafından değerlendirilmedi.
ABD’nin Washington eyaletindeki Washington Üniversitesi, bulaşıcı hastalıklara karşı tedavi yöntemleri ve aşı geliştiren immünoloji firması Vir Biotechnology’nin parçası olan Humabs Biomed SA tarafından yürütülen çalışma, yaygın olarak kullanılan bazı Covid-19 aşılarının ve tedavi yöntemlerinin hem Çin’de ilk kez tespit edilen orijinal Corona virüsü hem de Omicron varyantına karşı etkinliğini karşılaştırdı.
Broadly neutralizing antibodies overcome SARS-CoV-2 Omicron antigenic shift
VOA: Çalışmaya göre Moderna, AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşıları Omicron’a karşı bağışıklık faaliyetlerine devam etse de antikor yanıtı, virüsün orijinaline kıyasla çok daha düşük düzeyde seyrediyor. Araştırma ayrıca bu azalmanın, daha önce virüsle enfekte olan ve daha sonra aşılananlarda daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Humabs Biomed’in çalışması ayrıca GlaxoSmithKline ve Vir Biotech’in Covid-19 ilacı sotrovimabın etkisinin Omicron varyantına karşı orijinal virüse kıyasla üç kat azaldığını, Regeneron ve Eli Lilly’nin monoklonal antikor tedavilerininse Omicron’a karşı etkisizleştirici özelliğini tamamen yitirdiğini ortaya koydu.
Bulguların, Regeneron ve Eli Lilly’nin monoklonal antikor tedavilerinin Omicron varyantına maruz kaldıklarında etkilerinin büyük çoğunluğunu yitirdiğini ortaya koyan kısa süre önce yapılmış laboratuvar testleriyle uyumlu olduğu görülüyor.