W- İstanbul İnternational Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği ve Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray’dan onkoloji özelinde görüşlerini almaya devam ediyoruz;
Onkoloji tedavi yöntemlerinde gelişim tatmin edici mi?
Örneğin 10 yıl öncesine göre şu an daha yüz güldürücü sonuçlar alınan türler var mı?
M.D.- Onkolojide artık çağ değişimi başladı. Organ bazlı tedaviler değil moleküler bazlı tedavilere geçiş yapılıyor. Kanser kanserdir ancak moleküler özellikleri farklıdır. Bu nedenle de kişiye özel tedavi dizaynları öne çıkmaya başladı. Bu yöntemlerin gelişmesi ciddi oranda daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlamakta.
W- Gelişmeler daha çok hangi yönde olmaktadır; kemoterapi , immunoterapi vd.
M.D.- Öncelik şuanda immünoterapilerde ve hedefe yönelik tirozin kiraz inhibitörlerinde. Ancak bir sonraki aşama adaptif immünoterapilerin olacak. Bu nedenle hücre laboratuvarlarının hazır olması gerekli.
W- Kişiye özgü tedavi uygulamalarında ülkemizin durumu nedir?
Bu konuda tamamlamamız gereken yönler-donanım vb var mıdır?
M.D.- Ülkemizde ciddi anlamda alt yapı ve imkan var. Ancak biyoinformatik kısmında ciddi eksiğimiz mevcut. Bu nedenle de bir çok yabancı firma ülkemizde temsilcilikler oluşturdu ve dokularımız yurt dışında çalışılıyor. Bu konuda gerek işbirliği ile gerekse eğitim için insanlarımızın gönderilmesi veya eğitilenlerin geri çağrılmasıyla çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Spot genetik analizler değil yeni jenerasyon dizileme ile tüm ekzonların analizlerinin yapıldığı testlerle tedavilere yön verebilmeliyiz.
Artık onkoloji konseylerine moleküler biyologlar ve genetikçiler de katılmalı hatta değişmezleri olmalı. Kişisel bir tecrübe olarak katıldığım uluslararası moleküler tümör konseylerinde çok şey öğrendim. Bu alan biz klinisyenler için zorlu ancak çok zevkli.
Ben hastanın mutasyon haritasını incelerken büyük zevk alıyorum bulmaca çözmek ve bunu yaparken de bir insanın hayatına dokunabilmek büyük bir haz.
Bir an önce alt yapımızı oluşturmalıyız. Sağlık bilimleri üniversitesi teknokentinde bu alanda ön çalışmalar başladı, inşallah sonuçlanır. Genel müdür Dr.Orhan Çömlek bu konuda ciddi efor sarf etmekte ve sayın bakan yardımcımız Dr. Şuayip Bey ve Rektör hocamız Prof.Dr. Cevdet Erdöl, aynı zamanda bu teknokentin yönetim kurulunda ve ciddi destek sağlamaktadır.
W- Gen haritası uygulamanızdan ve sonuçlarınız dan bilgi alabilir miyiz?
M.D.- Özellikle ileri evre hastalarda geniş genomik profilleme ile hastaların %60 ında tedaviye farklı bir yön verebilir veya çok ciddi başarılar elde edebilirsiniz.
Akciğer kanserlerinde genomik profilleme çok önemli bir yere sahip. Hangi hastaya immünoterapi hangi hastaya hedefe yönelik ilaç kullanabileceğinizi belirleyebiliyorsunuz. Standart genetik inceleme ile hastaların hastaların %5 i ne yardımcı olabilirken genomik haritalama ile mevcut ilaçlarla %15 hastaya daha çok ciddi katkı sağlayabilir, onların önüne oral tirozin kirazlarla tedavi olabilme opsiyonunu koyabilirsiniz.
Benim deneyimlerimde önemli başarılar elde ettim. En azından daha doğru tedavi yapabilmenin huzuru var.
W- Dünyada yeni ve kabel gören fakat ülkemizde henüz uygulanmayan tedavi yöntemi var mıdır?
M.D.- Entegratif Tıp ve Entegratif Onkoloji tüm dünyada bir bilim dalı. Ancak ülkemizde halen akademik düzeyde bu konu çok yetersiz. Aslında ülkemizde neredeyse tüm yöntemler var. Ancak anektodal düzeyde ve akupunktur haricinde neredeyse hiçbirisi akademik düzeyde temsil edilmiyor.
M.D.- Ülkemiz bu konuda çok şanslı, Onkolojik tedavilerin yapıldığı neredeyse tüm hastanelerde multidisipliner onkoloji konseyleri kurulmakta ve tedavi kararları bu şekilde alınmakta. Artık bizim iyi düzeyde genetikçiler ve moleküler onkologlar yetiştirmemiz ve de bunların da bu ekibe katılmaları gerekmektedir. Ben şahsen düzenli olarak uluslar arası moleküler tümör konseyine katılıyorum, ancak bir çok meslektaşımın bu şansı olamıyor. Biz Medicana Hastaneler grubu olarak moleküler tümör konseyini planladık ve önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz.
W- Sevgili Hocam değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.