“Yoğun bakım üniteleri alarm veriyor, önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik”
Kovid-19 salgınında ağır hasta sayısı 4 ayda 8 kat artışla 5 bin 703’e yükseldi. Hasta tedavisinde kritik olan yoğun bakımlara ulaşabilme süresi uzadı, sağlık personeli tükendi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, yaşananları anlattı
15 gün önce “Ağır hasta sayısı 4 ayda 8 kat arttı. Bir gündeki yeni hasta sayımız, 5 binin üzerinde” mesajını paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ağır hasta sayısının 5 bin 703’e ulaşmasının ardından bu sözlerle uyardı.
Salgındaki en ağır tablo, geride bıraktığımız kasım ayında görüldü.
Ağır hasta sayısındaki artış, yoğun bakımları alarm durumuna geçirdi.
En büyük mağduriyeti, 9 aydır salgınla insan üstü mücadele veren sağlık çalışanları yaşıyor.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açıklamasına göre, son bir haftada 29 sağlık çalışanının daha yaşamını yitirmesiyle salgının başlangıcından bu yana toplam kayıp 122’ye yükseldi.
Gerek Kovid-19 gerek ise farklı hastalıklar nedeniyle yoğun bakıma yatırılması gereken kişiler için yer bulmakta zorlaştı.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, başta yoğun bakım personeli olmak üzere sağlık çalışanlarının yükünü ve salgındaki son durumu yorumladı.
“Doluluk oranı yüzde 70’i geçti, yoğun bakımlar dolu demektir”
Yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 70’i geçtiğini belirten Cinel, “Bu aslında yoğun bakımlar dolu demektir” dedi.
“Doluluk oranlarından ziyade hastaların yoğun bakıma ne kadar sürede girebildikleri önemli”
Erken müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, gerek Kovid-19 gerek ise diğer hastaların yoğun bakıma ulaşma sürelerinin önemine dikkati çeken Cinel, bu sürenin uzamasının tehlikesine vurgu yaptı:
Serviste yatan hastaların da diğer hastaların da yoğun bakımı ihtiyaçları oluyor. Doluluk oranlarından ziyade hastaların yoğun bakıma ne kadar sürede, kaç dakikada, saatte girebildikleri önemli. Bu süre uzadı. Normalde 1 saatte ulaşılan yoğun bakımlar için şimdi 6 saat gerekiyor.
“Ağır hasta sayısı arttığı sürece diken üstünde olmamız gerekir”
Cinel, ağır hasta sayısının 5 bin 700’e yükselmesine ilişkin, “Bu düzeyde bir ağır hasta sayısıyla ilk kez karşılaşıyoruz. Ağır hasta sayısında zirveyi görene kadar yoğun bakımlar doluyor. Bundan önce 19 Nisan’da zirveyi görmüştük. Ağır hasta sayısı artmaya devam ediyor. Ağır hasta sayısı arttığı sürece diken üstünde olmamız gerekir” diye konuştu.
“Önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik”
“Salgında en kritik haftayı mı yaşıyoruz?” sorusuna İsmail Cinel, “Önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik” yanıtını verdi.
İsmail Cinel, yoğun bakın ünitelerinin dolduğunu, sağlık çalışanlarının büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi / Fotoğraf: Türk Yoğun Bakım Derneği
“Sağlık personeli daha ne kadar bu yükü sırtlayabilir, onlar da hasta, onlar da tükendi”
Mevcut durumun salgın yükünü kaldırıp kaldırmamasının kısmi yasakların etkisine bağlı olduğunu belirten Cinel, görev başındaki sağlık personellerinin hastalanmasının neden olduğu duruma dikkati çekti:
Çok özveriyle çalışan bir sağlık personeli var. Ama onlar da bu yükü daha ne kadar sırtlayabilirler? Kaldı ki onlar da hasta, onlar da tükendi. Sağlık personeli fire veriyor. 10 kişiden 5’i hastalanıyor. Çalışan sayısı yarıya inince de yük 2 katına çıkıyor. Sağlık personeli fire veriyor. Yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı da artıyor.
“Bir yoğun bakım hemşiresi uzun yıllarda yetişiyor”
Yoğun bakımlardaki en önemli unsurun tecrübeli sağlık personeli olduğunu, bir yoğun bakım hemşiresinin uzun yıllarda yetiştiğini belirten Cinel, salgın nedeniyle bu kişilerin de sayılarının azaldığına dikkati çekti.
Türkiye’nin salgın sürecinde pek çok ülkeye kıyasla başarılı görülmesine ilişkin ise Cinel, “Çok özveriyle çalışan, gece gündüz salgınla mücadele eden bir sağlık personeli var, hakları ödenmez” yorumunu yaptı.