Yeni yapılan bir araştırmada, ortanca bitkisinin yapraklarından elde edilen bir maddenin, Alzheimer hastalığının gelişimine katkıda bulunduğu düşünülen protein plaklarına karşı etkili bir tedavi olabileceği bulundu.
Bilim İnsanları son zamanlarda yaptıkları araştırmalarının çoğu, Alzheimer hastalığını (AD) yavaşlatmak veya tersine çevirmek için tedaviler geliştirmeye odaklandı. Amiloid beta proteininin toplanmasının neden olduğu beyin plakları ile bilişsel gerileme arasında bir bağlantı olduğunu öne sürülen çalışmalarla, birçok potansiyel tedavi bu özel beyin patolojisini ele almaya odaklandı.
Güney Kore’deki Sahmyook Üniversitesi’nden araştırmacılar, ortanca yapraklarında doğal olarak bulunan bir maddenin AD’ye katkıda bulunduğu düşünülen amiloid beta plaklarının tedavisinde büyük umut vaat ettiğini buldular.
Söz konusu madde, Hydrangea macrophylla’da bulunan fillodulcin’dir. Kurutulmuş ortanca yaprakları, Asya ülkelerinde şifalı çay yapmak için yaygın olarak kullanılır ve filodulsin, sukrozdan 400 ila 800 kat daha tatlı, güçlü bir doğal tatlandırıcı olarak biliniyor.
Yapılan son çalışmalar filodulsinin kan-beyin bariyerini geçebildiğini ve beyinde amiloid beta protein agregasyonunu inhibe edebildiğini göstermiştir.
Öğrenme ve hafızalar test edildi
Araştırmacılar, Hipotezlerini test etmek için, AD’yi modelleyen amiloid plakları geliştirmek için genetiği değiştirilmiş fareler kullandılar. Farelere bir ay boyunca her üç günde bir ağızdan filodulsin veya bir kontrol maddesi verildi. Daha sonra, beyin dokuları analiz edilmeden önce hayvanların öğrenme ve hafızalarını test ettiler.
Fillodulcin’in amiloid beta agregasyonunu inhibe ettiğini ve mevcut agregasyonları bozduğunu bulddular. Ayrıca, ekstraktın amiloid beta ile ilişkili nörotoksisiteyi azalttığını ve araştırmacıların agregalardaki azalmaya atfettiği hafıza bozukluğunu hafiflettiğini de buldular.
Araştırmacılar “çalışanın filodulsinin Alzheimer hastalığının altında yatan patogenezi değiştirebileceğini bildiren ilk çalışmadır, bu da demansı önleme veya hastalığın ilerlemesini geciktirme olasılığını düşündürür. Bir tedavi geliştirmek 20 yıldan fazla sürecek, ancak bu çalışmanın sonuçları, demans semptomlarını önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir rehber harita sağlamak için kullanılabilir.”
Araştırmacılar, çalışmalarının AD’yi tedavi etmek için filodulsin bazlı bileşiklerin geliştirilmesine yol açacağını umuyorlar.