Ana Sayfa Tıp&Sağlık Oruç Tutmak, Bağışıklık Hücrelerinin Kanser Öldürücü Özelliklerini Güçlendirir

Oruç Tutmak, Bağışıklık Hücrelerinin Kanser Öldürücü Özelliklerini Güçlendirir

Yeni bir araştırmaya göre haftada iki kez 24 saat oruç tutmak, doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan spesifik bağışıklık hücrelerinin kanserle mücadele yeteneklerini artırıyor. Bulgular gelecekte kanser tedavisini desteklemek için bir dizi seçeneğin önünü açıyor.

Fasting reshapes tissue-specific niches to improve NK cell-mediated anti-tumor immunity

New York’taki Memorial Sloan Kettering (MSK) Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, orucun bağışıklık sisteminin kanserle mücadele yeteneklerini nasıl güçlendirdiğini araştırdı.

Bir immünolog ve çalışmanın ortak yazarı Joseph Sun, “Tümörler çok aç” Temel besinleri alıyorlar ve çoğu bağışıklık hücresi için zararlı olan lipitler açısından zengin, düşmanca bir ortam yaratıyorlar. Burada gösterdiğimiz şey, orucun bu doğal öldürücü hücreleri, bu baskıcı ortamda daha iyi hayatta kalabilmeleri için yeniden programladığıdır.”

Doğal öldürücü (NK) hücreler, adlarına yakışır şekilde virüsler ve kanser hücreleri ile enfekte olmuş diğer hücreleri yok eden beyaz kan hücreleridir. Her ne kadar birincil görevleri istilacıları öldürmek olsa da, NK hücreleri aynı zamanda diğer bağışıklık hücreleriyle de iletişim kurarak, zararlı hücrelere saldırmaları için onlara sinyal gönderen sitokin adı verilen proteinleri serbest bırakır. Bir kanser tümörünü ne kadar çok NK hücresi istila ederse hastanın prognozu da o kadar iyi olur.

Araştırmacılar, kanserli farelere haftada iki kez 24 saat boyunca oruç tuttutdu; oruçlar arasında serbestçe yemek yiyebiliyorlardı. Orucun hayvanın NK hücreleri üzerinde derin bir etkisi olduğunu buldular. Oruç tutan insanlarda olduğu gibi farelerin glikoz seviyeleri düştü ve diğer besinlerin azaldığı durumlarda alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilecek serbest yağ asitleri arttı. Sonuç olarak farelerin dalağında bulunan NK hücreleri ‘yeniden programlandı’.

Oruç, alternatif bir enerji kaynağı sağlamanın yanı sıra NK hücrelerinin yer değiştirmesine de neden oldu. Birçoğu kemik iliğine taşınarak oruç tuttukları için İnterlökin 12 adı verilen bir sinyal proteininin yüksek seviyelerine maruz kaldılar. Bu, hücrelerin doğal olarak ürettikleri anti-tümör sitokinlerinden biri olan İnterferon-gamma üretimini artırdı.

Fasting Primes the Immune System’s Natural Killer Cells to Better Fight Cancer, New Study in Mice Finds

Araştırmacılar şimdi dalakta veya kemik iliğinde farklı eğitim alan iki NK hücre popülasyonunun olup olmadığını veya tüm hücrelerin her iki bölgeden de geçip geçmediğini araştırıyorlar.

Bu çalışma, orucun kanser kemoterapi tedavisine yardımcı olarak kullanılabileceğini gösteren mevcut kanıtlara katkıda bulunuyor.

Ayrıca çalışma, hastaların oruç tutmasını gerektirmeden orucun neden olduğu mekanizmaları hedef alan ilaçların belirlenmesine de yol açabilir. Diğer bir alternatif ise NK hücrelerini açken toplayıp vücut dışında tutmak ve daha sonra ek tedavi olarak uygulamak olabilir.

Orucun insanlarda kanser üzerindeki etkilerine ilişkin daha fazla araştırma yapılana kadar doktorlar, insanları oruç tutmadan önce doktorlarıyla konuşmaya çağırıyor.