Ana Sayfa Tıp&Sağlık Osteoporozda Çığır Açan Gelişme: Bilim İnsanları Daha Güçlü Kemikler Oluşturan Yeni Hormon...

Osteoporozda Çığır Açan Gelişme: Bilim İnsanları Daha Güçlü Kemikler Oluşturan Yeni Hormon Keşfettiler  

Araştırmacılar, kemiklerin kırılganlaşmasına neden olan, zayıflatıcı bir hastalık olan osteoporozun tedavisinde çığır açabilecek yeni bir hormon keşfettiler.

Dünya çapında 200 milyondan fazla insan, kemikleri zayıflatan ve sık sık kırıklara neden olan bir durum olan osteoporozdan muzdariptir. Kadınlar, kemik oluşumuna yardımcı olan östrojen seviyelerinin düşük olması nedeniyle menopozdan sonra özellikle risk altındadır. İlginç bir şekilde, emzirme sırasındaki düşük östrojen seviyelerine rağmen, emziren kadınların kemikleri süte kalsiyum kaybettiklerinde bile güçlü kalıyor, bu da başka bir faktörün kemik büyümesini destekleyebileceğini gösteriyor.

UCSF ve UC Davis’teki araştırmacılar, bir fare çalışması sırasında keşfedilen gizemi araştırarak, anneye ait beyin hormonunun (CCN3) dişi farelerde kemik yoğunluğunu ve gücünü arttırdığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar daha önce belirli beyin nöronlarındaki belirli bir östrojen reseptörünün bloke edilmesinin dişi farelerde kemik kütlesinde önemli bir artışa yol açtığını bulmuşlardı. Bir kan hormonunun sorumlu olduğundan şüphelenen araştırmacılar araştırdı ve CCN3’ü anahtar faktör olarak belirlediler.

CCN3, nöron tarafından salgılanan tipik bir hormon gibi görünmese de, emziren dişi farelerin beyinlerindeki varlığı, onun rolünü doğruladı.

Araştırmacılar, CCN3 olmadan emziren farelerin kemiklerini kaybettiğini ve bebeklerinin kilo verdiğini belirtti. Araştırmacılar artık CCN3’e Anne Beyin Hormonu (MBH) adını veriyor.

Araştırmayı yürüten Holly Ingraham “Bu bulgularla ilgili dikkate değer şeylerden biri de, eğer biyomedikal araştırmalarda ne yazık ki norm olan dişi fareler üzerinde çalışmamış olsaydık, bu bulguyu tamamen gözden kaçırabilirdik. Hem erkek hem de dişi hayvanlar, yaşamları boyunca biyolojiyi tam olarak anlayabilirler.”

Araştırmacılar genç yetişkin ve yaşlı farelerde CCN3 düzeylerini artırdıklarında, kemik kütleleri ve güçleri haftalar içinde önemli ölçüde arttı. Östrojeni olmayan veya çok yaşlı bazı dişi farelerde CCN3, kemik kütlesini iki katından fazla artırdı.

Araştırmacılar ayrıca kemik kök hücrelerinin CCN3’e maruz kaldığında yeni kemik hücreleri üretmeye daha yatkın olduğunu da gözlemledi. CCN3’ün kemik iyileşmesine yardımcı olup olamayacağını görmek için araştırmacılar, CCN3’ü kemik kırığı bölgesinde yavaşça serbest bırakacak bir hidrojel yama geliştirdiler. Normalde yaşlı farelerde kırıkların iyileşmesi zordur, ancak CCN3 yaması kırık bölgesinde yeni kemik büyümesini teşvik ederek daha genç bir iyileşme sürecine yol açtı.