AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, insanlı deneylere yeniden başlamaları için kısa sürede onay almaları durumunda, geliştirdikleri aşının Corona virüsüne karşı etkisini yıl sonundan önce anlamanın hala mümkün olduğunu söyledi.
VOA: Dünya genelinde 900 binden fazla kişinin ölümüne, geniş çaplı ekonomik ve sosyal hasara neden olan Corona virüsü pandemisini sona erdirmeyi amaçlayan hükümetler, umutlarını geliştirilecek aşıya bağladı.
Ancak İngiliz ilaç firması AstraZeneca, Oxford Üniversitesi’yle ortak yürüttüğü Corona aşısı çalışmalarının insanlı deneylerini, İngiltere’deki bir denekte nadir görülen omurilik iltihaplanmasına bağlı nörolojik belirtiler baş göstermesi nedeniyle durdurduğunu açıklamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın çalışmasını, Corona virüsüne karşı en fazla umut vaat eden aşı olarak tanımlıyordu.
AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, firmanın, hastalanan deneğe konan teşhis hakkında bilgi sahibi olmadığını, gönüllünün “transvers miyelit” yani omurilik enflamasyonu geçirip geçirmediğinin henüz netlik kazanmadığını ve daha fazla test yapılması gerektiğini söyledi.
Aşı çalışmalarında bu gibi duraksamalar yaşanmasının normal olduğunu kaydeden Pascal Soriot, deneğe konan teşhisin bağımsız bir güvenlik komisyonuna sunulacağını, komisyonun insanlı deneylerin yeniden başlayıp başlamayacağına karar vereceğini belirtti.
Soriot, “Birçok uzman da aynı şeyi söyleyecektir, bu çok sık rastlanan bir durumdur. Diğer aşı çalışmalarından farkı, tüm dünyanın diğer çalışmaları bu kadar yakından takip etmiyor olması. Onlar da çalışmaları durduruyor, araştırma yapıyor ve yeniden başlıyor” şeklinde konuştu.