Fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışmada, beyin kanseri hücrelerinin özel bir diyetle kendi kendini yok etmesi sağlandı. Insanlar üzerinde denenecek olan çalışmada, tümör çıkarma ameliyatından önce glioblastoma hastalarının kısıtlı diyete tabi tutulacak. Ameliyattan sonra tümörler analiz edilerek, diyetin etkisi incelenecek.
Glioblastoma olarak bilinen ölümcül bir beyin kanseri türünde muzdarip olan araştırmacılar, kemirgenlere verilen diyetlerden belirli amino asitleri çıkararak, yıkıcı hücrelerin ferroptoz adı verilen bir süreçle ölmeye başladığını keşfettiler. Kısıtlayıcı diyetlere tabi tutulan fareler, aynı tür kanser hücresi ölümünü tetikleyen ilaçlara karşı daha duyarlı hale getirerek, insanlarda hastalıkla savaşmak için potansiyel bir araştırma kaynağı haline getirdi.
North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi (UNC) ve Columbia Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, yaptıkları yeni bir çalışmada, glioblastoma oluşumunda yer alan hücrelerin özellikle ferroptoz nedeniyle ölüme maruz kaldığını keşfetti.
Glioblastoma, tedavisi olmayan bir kanser türü
Glioblastoma, tedavisi olmayan %100 ölüm oranına sahip ve aynı zamanda da sadece 16 aylık bir hayatta kalma süresi ile hızlı hareket eden bir kanser türü.
Ekip, çalışmalarında fareleri, kısıtlaması daha önce akciğer ve pankreas kanseri ve sarkomlarda ferroptoz ve kanser hücresi ölümü ile bağlantılı olan iki kükürt amino asit olan sistein ve metiyonin alımını kısıtlayan bir diyetle besledi.Diyetin glioblastoma hücrelerinin ferroptozdan ölme olasılığını artırdığını bulmakla kalmadılar, aynı zamanda hücrelerin kemoterapi ilaçlarına daha fazla maruz kaldıklarını, yani daha düşük dozlarda verilebileceklerini de kaydettiler.
Hayatta kalma sürelerini iyileştirdi
Özel diyet uygulanan farelerin tümü, kontrol diyeti uygulananlara göre hayatta kalma sürelerini iyileştirdi ve kombine diyet ve kemoterapi rejimi uygulanan fareler en iyi sonucu verdi.
Sistein kepekli tahıllar, sığır eti, yumurta ve kümes hayvanlarında öne çıkarken, metiyonin açısından yüksek gıdalar arasında brezilya fıstığı, balık ve domuz eti ile sığır eti, yumurta ve kümes hayvanları bulunuyor. Araştırmacılar tümör çıkarma ameliyatından önce glioblastoma hastalarının kısıtlı diyete tabi tutulduğu bir çalışma başlattarak, ameliyattan sonra, diyetin ne gibi bir etkisi olduğunu görmek için ise tümörleri analiz edecekler.
Dietary restriction of cysteine and methionine sensitizes gliomas to ferroptosis and induces alterations in energetic metabolism