1994 yılında kurulan hastanemizde 13 yıldır 108 adet faz 2, faz 3 ve gözlemsel klinik araştırmalar yürütülmüştür. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN öncülüğünde 4 Ekim 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile Pamukkale Üniversitesi Klinik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuş ve bu yeni yapılanma sayesinde klinik araştırmaların organizasyonu, koordinasyonu, başvuru alınması, eksik veya yasal gerekliliklerin tamamlanması, bilimsel, etik, mali, hukuki ve lojistik destek sağlanmasının yanı sıra hastaların yenilikçi tedavilere ulaşabilmek için yurtdışında tedavi arayışına son vermek amaçlanmıştır.
Misyonumuz; Klinik araştırmalar alanında küresel düzeyde marka değeri yaratarak dünyadaki klinik araştırma merkezleri arasında bilinen ve tercih edilen bir merkez haline gelmek, Dünya çapındaki klinik araştırma merkezlerinde bulunan evrensel standartlar ve niteliklerle rekabet edebilecek bilim insanları, araştırmacılar ve destek personeli yetiştirmek, Yeni ilaç geliştirme ve klinik araştırma bilimsel çalışmalarında farkındalık yaratarak bu çalışmalara aktif katılım sağlamaktır.
Vizyonumuz, Klinik araştırma profesyonellerinin sürekli eğitimini sağlamak, konuya dönük mevcut bilgi ve deneyimlerin sürekli güncellenerek Merkezin uluslararası standartlarda işleyiş devamlılığını sağlamak, Klinik araştırmalar ve Merkez işleyişleriyle ilgili bilgi teknolojileri altyapılarını hazırlayarak ulusal ve uluslararası veri tabanlarına entegre etmek; bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak girişimlere öncülük etmek, Türkiye’nin klinik araştırmalar konusundaki potansiyelini uluslararası iş birlikleri ve platformlar aracılığıyla tanıtarak daha ileri seviyelere taşımak için çalışmalarda bulunmaktır.
Şu an hematoloji, onkoloji, romatoloji, endokrinoloji, kardiyoloji, enfeksiyon hastalıkları, çocuk hematoloji, dermatoloji, göğüs hastalıkları ve ortopedi branşlarında aktif olarak 36 adet faz 2, faz 3, gözlemsel ve tıbbi cihaz klinik araştırmaları yürütülmektedir. Merkezimizde 100’den fazla araştırmacının, 50 hemşirenin, bir eczacı, sekretarya ve 2 avukatın iyi klinik uygulamalar eğitimi mevcuttur.
Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi toplam 11 ayrı blok, 735 klinik yatak sayısı, 118 yoğun bakım yatak sayısı olmak üzere 853 yataktan oluşmaktadır. Alanında etkin ve yetkili 3500 personel görev yapmaktadır. Çevre illerden çok sayıda hasta başvurusu alarak tüm Ege bölgesine hizmet vermektedir. Hastanelerimize günlük 8000 civarı hasta başvurusu olmaktadır.
Pamukkale Üniversitesi Klinik Uygulama ve Araştırma merkezimiz yüksek sayıda hasta potansiyeli, ulusal ve uluslararası Klinik Çalışmalar Mevzuatına uygun yapılanması, deneyimli ve iyi eğitim almış Etik Kurulları, çok sayıda İyi Klinik Uygulamalar Eğitimi almış ve çok uluslu, çok merkezli çalışma tecrübesi olan hırslı ve hevesli araştırmacıları, yüksek veri kalitesi ile Klinik Çalışmalar alanında potansiyelini daha ileri seviyelere taşımaya ve gelişmeye devam etmektedir.
Doç. Dr. Tuğba SARI – PÜKAM Müdürü
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı / PAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı