Parkinson hastalığının erkenden teşhisine imkan kılabilecek yeni bir deri testi bulundu. ABD’deki Iowa Üniversitesi araştırmacıları tarafından keşfedilen yeni yöntem, hastalığın tedavisinin bulunması için de ümit ışığı doğurdu.
euronews:Movement Disorders dergisinde yayımlanan çalışmada bilim insanları, 50 kişinin deri örneklerindeki alfa sinüklein proteini kümelenmesini inceledi.
Çalışma için 25 Parkinson hastasından örnekler alındı. Kontrol grubu olarak ise başka sinir sistemi hastalıkları olan 25 kişiden örnekler toplandı. Teşhis yöntemini uygulayan araştırmacılar, Parkinson hastalığı olan örneklerin 24’ünde alfa sinüklein proteini kümelenmesi tespit etti.
Blinded RT‐QuIC Analysis of α‐Synuclein Biomarker in Skin Tissue from Parkinson’s Disease Patients
Kontrol grubundaki örneklerden ise sadece 1’inde benzer bir durum görüldü.
Tedavinin bulunması için önemli bir adım
Parkinson hastalığının teşhisi günümüzde semptomlar üzerinden yapılabiliyor. Bu semptomlar ise hem erken teşhise imkan kılmıyor, hem de teşhisin doğruluğunun daha düşük olmasına sebebiyet veriyor.
Araştırmacı Dr. Thomas Beach, “Erken dönem Parkinson hastalığı teşhis oranı çok düşük. Sadece yüzde 50-70 oranlarında. Beyine daha fazla hasar vermemek için de klinik denemelerin erken dönemlerde yapılması gerekiyor. Ama hastalığa sahip olmayan kişiler de bu deneylere katılmış olabileceği için elde edilen sonuçlar güvenilir olmuyor. Teşhis doğruluğunu artırmak, Parkinson hastalığına tedavi bulmak için bence yapmamız gereken ilk şey” diyerek yeni buluşun önemine dikkat çekiyor.
Araştırmaya katılan Dr. Charles Adler ise deri testindeki doğruluğun fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bu sonuçlar aşırı yüksek özgüllük ve duyarlılık gösteriyor. Bu da bir teşhis testi için çok önemli” şeklinde konuşuyor.
Deri testiyle yapılan yöntem doğrulanırsa, henüz tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığı için yeni tedavi çalışmalarına da kapı açılabilecek.