Ana Sayfa Manşet Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı

James Parkinson’un Titreyen Palsi Üzerine Bir Deneme (1817) adlı kitabının yayınlanmasından bu yana 200 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, artık onun adıyla bilinen ilerleyici nörolojik bozukluğa ilişkin pek çok belirsizlik devam etmektedir. 

Parkinson hastalığı, agregatlanmış α-sinüklein birikimiyle ilişkili ilerleyici bir nörodejeneratif durumdur. Parkinson hastalığının patogenezine ilişkin bilgiler genetik ve moleküler patolojiden elde edilmiştir. Biyokimyasal çalışmalar, Parkinson hastalarında nakledilen nöronların araştırılması ve hücre ve hayvan modeli çalışmaları, α-sinükleinin anormal toplanmasının ve patolojinin bağırsak, beyin sapı ve yüksek beyin bölgeleri arasında yayılmasının muhtemelen Parkinson hastalığının gelişimi ve ilerlemesinin altında yattığını göstermektedir.

Dopamin replasman tedavisi Parkinson hastalığı tedavisinin temel bir bileşeni olmaya devam etse de, motor dalgalanmaların ve diskinetik hareketlerin başlangıcı, multidisipliner bir ekibin çeşitli tıbbi ve cerrahi yaklaşımlarını gerektirebilir ve dopamin replasmanının sağlanmasında önemli yeni yaklaşımlar mevcut hale gelmektedir.

Parkinson hastalığı olan bir hastanın yaşam kalitesi üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir ve bireye göre uygun şekilde uyarlanmış stratejilerin yanı sıra, kanıta dayalı bilginin kullanıldığı dikkatli bir multidisipliner tedavi gerektirir. hastanın ihtiyaçları. Yürüme ve denge güçlükleri , bilişsel bozukluk ve demans, konuşma ve yutma bozuklukları da dahil olmak üzere en sakatlayıcı dirençli semptomların gelişmesini önlemek için hastalığı değiştirici tedavilere acilen ihtiyaç vardır .

Medical, surgical, and physical treatments for Parkinson’s disease

Sonuçlar

Parkinson hastalığının motor semptomlarına yönelik başarılı tıbbi ve cerrahi tedavi seçeneklerinin genişliğine rağmen, motor dışı semptomlara yönelik hedefe yönelik ve spesifik tedavilere yönelik karşılanmamış büyük bir klinik ihtiyaç bulunmaktadır. Parkinson hastalığı olan pek çok kişide motor dışı semptomlar tek başına tedavi edilemez; çoğu kişide anksiyete, bilişsel bozukluk ve düşük tansiyon gibi semptom kümeleri bir arada görülür. Bu nedenle, klinik bir zorluk, farmakolojik tedaviyi kullanmaktır.

Dip Not: Parkinson hastalığı belirtileri çoğu zaman sinsi semptomlar ile ilerleyebiliyor. Hastalığın evre evre belirtilerini şu şekilde detaylandırabiliriz:

  • Parkinson Hastalığında 1. Evre: Hastalığım semptomları hafif derecede seyreder. Bulgular tek taraflıdır. Bu aşamada bireyde özürlülüğü tetiklemez. Vücuttaki duruş bozukluklarını ancak dışarıdan bir kişi fark edebilir.
  • Parkinson Hastalığında 2. Evre: Az da olsa özürlülük hali kendini göstermeye başlar. Artık bu evrede duruş ve yürüyüş etkilenmeye başlamıştır.
  • Parkinson Hastalığında 3. Evre: Vücut hareketlerinde gözle görülür bir yavaşla belirir. Bu aşamada sıklıkla denge bozukluğu ve düşme gibi durumlar yaşanır. Az da olsa işlev bozuklukları meydana gelebilir.
  • Parkinson Hastalığında 4. Evre: Artık bu evrede belirtiler şiddetlenmeye başlar. Hasta yürüyebilir ancak bu onun için hayli zor olur. Vücut fonksiyonlarında ise yavaşlama net olarak gözlemlenebilir. Kısaca bu evreye giren bir hasta tek başına hayatını idame ettiremez.
  • Parkinson Hastalığında 5. Evre: Artık hastalığın son aşamasına gelinmiştir. Ne yazık ki hasta tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelir ve bakıma ihtiyaç duymaktadır.

ileri okuma:

Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review

Bilim İnsanları Alzheimer ve Parkinson Hastalığını Önleyen Ortak Genetik Faktörü Keşfetti