Ana Sayfa İlaç ‘PARKİNSON ile YAŞAM’ mobil aplikasyonu

‘PARKİNSON ile YAŞAM’ mobil aplikasyonu

PARKİNSON HASTALARINA ÖZEL
TÜRKİYE’DEKİ İLK DİJİTAL EGZERSİZ UYGULAMASI
PARKİNSON İLE YAŞAM

1964 yılında kurulan ve 56 yılı geride bırakan Nobel İlaç, tamamen yerli sermayeli bir Türk şirketi olarak kuruldu. Hammadde üretimini Çerkezköy’de bitmiş ürün üretimini ise Düzce’de yer alan tesislerinde gerçekleştiriyor. Nobel, “İnsan sağlığı için dünyanın her köşesinde güvenilir ve erişilebilir ürünler sunma” vizyonuyla yıllar içinde uluslararası platformda değerli bir konuma erişti. 2000’li yılların başında yurt dışına açılma kararı alan Nobel, 2002 yılında yurt dışındaki ilk organizasyonlarını Özbekistan ve Kazakistan’da hayata geçirdi. Yıllar içerisinde yurt dışında 20 ülkede kendi ekipleri ile faaliyet gösteren bir konuma ulaştı. Yaklaşık 3000 kişilik uzman kadrosu bulunan Nobel, uluslararası standartlara göre ürettiği nitelikli ürünlerini yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediyor. 2009 yılında ilaç ihracatındaki ilk liderliğini kazanan Nobel, 2018 ve 2019 yıllarında eczacılık ürünleri ihracatında yine ilk sırada yer aldı. 2014 yılında biyoteknoloji alanında faaliyetlerine başlayan Nobel İlaç, bugün üç ülkede beş üretim tesisi, Ar-Ge bölümleri, geniş ürün yelpazesi ile faaliyetlerine devam ediyor.

Nobel ilaç bünyesinde 2009 yılında kurulan Merkezi Sinir Sistemi ekibi 10 yılı aşkın süredir Türkiye ilaç sektörüne hizmet etmeye devam etmektedir. Pazarlama ve saha ekibi ile psikiyatri ve nöroloji alanında çalışmaya devam eden Merkezi Sinir Sistemi grubunda şu anda aktif çalışılan 10 adet marka bulunmaktadır. Merkezi Sinir Sistemi ekibi deneyimli pazarlama kadrosu ile psikotik bozukluklar, duygudurum bozukluğu, demans ve parkinson hastalığı gibi alanlarda hem hekimlere hem de hastalara fayda sağlayabilmek adına her türlü öncü ve yenilikçi çalışmayı büyük bir titizlikle sürdürmektedir.

Parkinson Hastalığı, ileri yaştaki yetişkinlerde Alzheimer Hastalığından sonra en yaygın görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Daha çok 55-65 yaşları arasında görülmeye başlar. Beyinde dopamin eksikliğine bağlı olarak hareket işlevleri etkilenir ve hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Parkinson Hastalığı hareketlerde yavaşlık, uzuvlarda titreme, kaslarda sertlik, daha az sıklıkta da duruş ve denge bozukluğu gibi belirtilerle seyreden ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Bunların yanı sıra koku duyusunun azalması, uzuv ve eklemlerde ağrı, ruhsal çöküntü hali (depresyon), uyku bozuklukları, unutkanlık gibi hareket dışı belirtiler de gelişebilir.

Parkinson Hastalığının tedavisi şu anda farmakolojik ajanlar ve uygun hasta grubunda cerrahi tedaviler ile yapılmaktadır. Parkinson hastalarının yaşam kalitesini arttıracak farmakolojik tedavilerin yanında non-farmakolojik tedaviler de çok önemli bir yer tutmaktadır. Hareketlerin yavaşlığı, kasların sertliği ve duruş ve dengeyi koruyan reflekslerin azalması, hastanın hareketliliğini ve yaşam kalitesini bozmaktadır. Hastalık ilerledikçe hastalar; hareket etme, yürüme, yataktan kalkma ve kendi başına bağımsız yaşayabilme gibi günlük aktivitelerde ciddi sorunlar yaşayabilirler. Hastalığın tedavisinde gerekli egzersizleri düzenli olarak yapmak; yüz ve mimik hareketleri, konuşma, ses, yutma ve solunum terapisi uygulamak, hastaların tüm yaşamları boyunca tedavilerini desteklemekte ve günlük yaşamlarına önemli katkı sağlamaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 150.000 Parkinson hastası olduğu düşünülmektedir ve her yıl daha fazla kişi bu hastalıkla karşılaşmaktadır. Parkinson hastalarının ilaç tedavilerine ek olarak beden hareketleri çalışmalarının, hastalığın seyrinde ileri derecede yarar sağladığı birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Fiziksel egzersiz bu hastalığın evrensel reçetesi olarak kabul edilmektedir.

Bu bilgilerin ışığında Nobel İlaç Merkezi Sinir Sistemi Grubu olarak Parkinson hastalarının egzersizlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak amacı ile Türkiye’de ilk olan bir dijital projeye imza atmanın gururunu yaşıyoruz. ‘SAĞLIK İÇİN DEĞER’ sloganı ile yola çıktığımız, büyük bir titizlik ve özveriyle çalışarak ortaya çıkardığımız ‘PARKİNSON ile YAŞAM’ mobil aplikasyonunu, App Store ve Google Play üzerinden tüm hekim, hasta ve hasta yakınlarının kullanımına ücretsiz olarak sunmuş bulunuyoruz. Parkinson ile Yaşam uygulamasıyla, Parkinson hastalığı tedavisinde reçeteye yazılmayan ancak ilaçlar kadar önemli olan egzersizleri; hastalarımız, hasta yakınlarımız ve hekimlerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz.

Bu önemli projenin koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek İNCE GÜNAL gerçekleştirdi. Egzersizler ile ilgili içerikler Parkinson Hastalığı alanında uzun yıllardır çalışan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalından Uzman Fizyoterapist Çiğdem BEŞER ve Nöroloji Anabilim Dalından Uzman Fizyoterapist Hakan BEŞER tarafından oluşturuldu.

Parkinson hastalarına özel egzersiz uygulaması Parkinson ile Yaşam’da; Parkinson hastalarının hastalık süresince daha bağımsız olmalarını sağlayan, hastalığın evrelerine göre ayrılmış ve evde tek başına veya yakınları ile yapabilecekleri 90’dan fazla temel egzersiz videosu bulunuyor. Bu uygulamada sadece hareket egzersizleri videoları değil, hastaların ihtiyaç duyduğu yutma, solunum, konuşma, yüz ve mimik egzersizi videoları da yer almakta. Uzman fizyoterapistlerin uygulamalı anlatımlarını içeren bu videoları, hastalarımız veya hekimlerimiz uygulamamızda bulunan “Bana Özel” bölümüne ekleyerek kendilerine veya hastalarına özel egzersiz setleri de yaratabiliyorlar. Ayrıca egzersiz videolarının yanında, ev yaşamını kolaylaştıracak pratik bilgiler ve ilaç zamanı hatırlatma modülü gibi hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltecek ek alanlar da Parkinson ile Yaşam uygulamasının kullanıcılarına sunduğu diğer avantajlardan birkaçı…

Uygulamamız Türkiye’de Parkinson hastalarına yönelik geliştirilen ilk uygulama olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle Parkinson ile Yaşam uygulaması ile Parkinson Hastalığında ihtiyaç olan önemli bir alanı sahiplendiğimiz inancındayız. Parkinson hastalığı ile mücadeleye yenilikçi bir soluk getirerek, Parkinson hastalarının ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin artmasında fayda sağlamanın yanı sıra toplumda da Parkinson hastalığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

Aynı zamanda Parkinson ile Yaşam sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız paylaşımlar ve yayına açılan web sitemizle de hastalarımıza ulaşmaya devam ediyoruz. parkinsonileyasam.com adresinden ulaşabilecek web sitemizden; Parkinson hastalığı ile ilgili bilgilere, Parkinson’da egzersizin önemi ve Parkinson ile Yaşam uygulamamızın detaylarıyla ilgili pek çok bilgiye de ulaşabilirsiniz. Ayrıca sitede bulunan QR kodunu kullanarak Parkinson ile Yaşam’ı kolayca akıllı cihazınıza indirebilir ve hemen kullanabilirsiniz.