W- Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Uzm. Eczacı Kazım Aykanat ile söyleşimize devam ediyoruz.
PGED olarak sağlık ürünü sunmayı düşünüyor musunuz?
K.A.- PGED CARE 50 faktör güneş koruma kremi, PGED CARE C vitamini efervesan tablet ( C vitamini, 1000 mg D vitamini 1000 i.ü ve çinko 15 mg), PGED CARE doğal losyon üretimleri yaprak tüm üye eczanelerimizin raflarında bulunmakta. Yeni ürünler için Pharmetic ticari komisyonumuz çalışmalarına devam ediyor.
W- Uluslararası Geleceğin E Hali Kongreleriniz oldukça farklı ve etkin geçmekte, gelecek kongreye dair düşüncelerinizi alabilir miyiz?
K.A.- Köklerimizi ve geleneklerimizi teknoloji ile buluşturduğumuz 4. Geleceğin E hali’nin hazırlıklarına büyük bir hızla başladık. Bu seneki kongremiz “HAVANDAN DİJİTALE” mottosuyla eczacılığı dijital trendler ile harmanlayarak dijitalleşme konusunda farkındalık yaratıp, anlamak ve tartışmaya açmayı hedefliyoruz. Yok saymak veya korkmak yerine anlamaya çalışmanın, dönüşeme ayak uydurmanın en önemli unsuru olduğunu düşünüyoruz. Yüksek katılımlı, birbirinden değerli hocalarımızın katkı verdiği bilimsel oturumlarla da her zamanki gibi mesleki gelişimimize önemli katkı sağlayacağına inancımız sonsuz. 20-22 Ekim 2022 tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi (ICC)’nde yapacağımız kongrede sizleri de sağlıkta geleceğe yön verecekler arasında görmek, bu büyük buluşmamızda birlikte olmaya davet ediyorum. Geleceğin E hali ile ilgili tüm detayları geleceginehali.org web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
W- Dijital Devrim içinde eczacıların yerini nasıl anlamalıyız?
K.A.- Dijitalleşen dünya ve ekonomik parametreler serbest eczacıları sürecin dışına doğru büyük bir hızla sürüklüyor.
Pill Pack, Carbon Health, Mediwitch, Farmakogenomik ve nutrigenomik alanlar tartılışılırken, tıbbi drone teslimatları derken, kişiselleştirilmiş ilaçlar üreten farmasötik 3D yazıcılar sahneye çıkmışken eczacılık ve sağlık alanında dijitalleşmede diğer alanlarda olduğu gibi hızlı bir şekilde yer almaya devam edecek.
Bu değişimler karşısında, dijitalleşmeyi anlamak, mesleki danışmanlığımızın nasıl evrilmesi gerektiğini düşünmek ve dönüşümle ilgili eylemlilik göstermek zorundayız. Dijitalleşmenin doğru yönetim sürecinin halk sağlığı ve mesleki geleceğimiz için çok önemli olduğunun farkındayız. Pandemi dolayısıyla uzaktan tele-sağlık çözümleri değerlendi. Amazon gibi dev şirketler dijital eczacılık uygulamaları başlattı ve geliştirdi, Carbon Health gibi uzaktan teşhis ve tanı hizmeti sağlayan kurumlar eczacılık çözümleri de vermeye başladı. Zincir Eczaneler, online Pazar yerlerine evrilmeye başladı. Mesleki geleceğimizi şekillendirmek için derneğimiz yoğun olarak çalışmalarına devam ederek ve proaktif rol almak için elimizden geleni yapıyoruz.. Bu bağlamda Dijital Eczacılık Komisyonunu Türkiye’de ilk kez kurduk. 2 yıllık dijital iş geliştirme planı hazırladık. İlk etapta üyelerimizde dijital okuryazarlık ve kitle iletişim araçlarını etik kullanım eğitimi planladık. Bu süreçte dernek olarak sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz için ilk modülü tüm meslektaşlarımıza ücretsiz olarak açarak bu alanda farkındalığı artırıp, geleceğe hep birlikte hazırlanmaya çalışıyoruz. Bu eğitimlerin ve dijitalleşme sürecini mesleğimizin iş yapma biçimini değiştirecek, eczacıları bilgi ve deneyimlerini aktarabildikleri alana taşıyacak uzun bir yolculuk olarak değerlendiriyoruz.
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) ve VRFARMA işbirliği ile gerçekleştirilen “Yeni Nesil Eczaneler Dijitalleşme Programı” ilk eğitimini gerçekleştirdi. Dünya hızla dijitalleşirken, eczacılık hizmetlerinin de çağı yakalaması gerekliliğinden yola çıkılarak başlatılan bu program, eczacıları ve eczaneleri etik çerçevede geleceğe hazırlıyor. Eczanelerin uzaktan destek, dijital okur-yazarlık, kitle iletişim araçlarını etkin kullanması ve internet pazaryerlerine karşı danışman kimliğini öne çıkararak mücadele edebilmesi amaçlanan bu program ile eczacılar olası dijital kimliklerini konuşmaya açtılar Eğitimin geri kalan modülleri ile eczacıların dijital farkındalığının artırılması ve regülasyonlara uygun bir biçimde eczacıların dijital alanda kamu sağlığını koruyucu kimliğinin ve danışman kimliğinin öne çıkarılması hedefleniyor.
W- Birçok projeye imza atmaktasınız, sosyal sorumluluk projelerinizi paylaşır mısınız?
K.A.- Halk sağlığını çok önemsiyoruz. Pandemi ile birlikte özellikle dijital mecraların önem kazanması ile birlikte, geleneksel medyanın da gücünü kullanarak, halk sağlığını ilgilendiren konularda doğru bilgiyi sunmak, toplum sağlığına katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sosyal medya hesaplarımızdan düzenli bilgi paylaşımları yapıyoruz.
Halk sağlığı ve mesleki gelişimin önceliği olan bir sivil toplum kuruluşu olarak elde ettiğimiz kazanç ve ulaşacağımız kitleyi toplum sağlığına fayda sağlayacak şekilde organize etmek önceliğimizdir.
Sosyal sorumluluk çalışmalarımız devam ediyor. Gülmek İyileştirir Derneği ile birlikte AB desteğiyle kanserle mücadele eden çocuklarımıza destek için bir araya geldiğimiz ‘’Birlikte Gelişelim Birlikte Gülelim’ projesi de bunlardan biridir.
Projemizin Amacı; Eczaneler Türkiye’deki en güçlü ve yaygın kanallardan biridir. Eczane Projemiz, hastaların sıklıkla ziyaret edip, vakit geçirdikleri, son derece güvenilir olan bu önemli kanalı, iletişimlerimize dahil etmek üzere kurgulandı.
Proje iştirakçilerinden olan Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) ile sürdürülen çalışmalarla amaç; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’da bulunan, pediatrik onkoloji ünitelerine yakın konumlardaki toplam 100 eczanede bilgilendirici broşürlerimizle 100 bin kişiye ulaşmak ve bu eczanelerde satılacak, uygun Gülmek İyileştirir Derneği İktisadi İşletmesi ürünleri ile sürdürülebilir bir kaynak yaratmaktır.
Proje kapsamında en son 19 Mayıs 2022 tarihinde Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Hijyenik Oyun Merkezi’ni Samsun’da kanserli çocuklarımız için hizmete açtık.
W- Birinci Basamak Sağlık Hizmeti veren eczanelerin halk sağlığı konusundaki çerçevesini nasıl anlamalıyız?
K.A.- Eczacılar olarak mesleki etik anlayışımız, toplumsal sağlık önceliğimiz ve aldığımız eğitimle oluşan uzmanlığımızla eczanelerin, herkesin en kolay ulaşabildiği ve sağlığı ile ilgili doğru bilgileri alabildiği en yakın sağlık merkezleri olduğunu biliyoruz.
Koruyucu sağlık anlayışında eczacıların büyük bir rolünün olduğu uzun yıllardır biliniyor. Fitoterapi konusunda tek eğitimli grup olan Eczacılar olarak; Eczane dışında satılan ve sağlığımız için riskler taşıyan sahte ürünlerle mücadeleye dikkat çekmeyi, internet üzerinden alınan zayıflama ilaçları, çaylar, bitkisel gibi ürünlerle, bitkisel karışımların böbrek ve karaciğer hasarlarından, ölüme kadar varabilen sonuçlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda en yakın sağlık danışmanının eczacılar, en yakın sağlık alanının eczaneler olduğunu vurgulamak istiyor, özellikle internetten satılan, ‘merdiven altı üretilen’ kozmetik-güzellik ve bakım ürünlerinin de zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.
W- Dönüşüm her alanda yaşanacak, eczacılar açısından “Geleceğin eczaneleri nasıl olacak?”
K.A.- Az önce de anlattığım gibi bu konuda önemli oturumlar yapacağımız ve nice sürprizlerle 20-22 Ekim’de Geleceğin E Hali Kongresine tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz. Eczacılarımızın geleceğin eczanesini göreceği ve deneyimleyeceği farklı kongrelerimizden birisi gerçekleşecek. Vizyonumuzu genişletip mesleki gelişim ve dönüşümümüze önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum.
W-Sayın Başkanım yakın döneme ait vizyon hedeflerinizi paylaşır mısınız?
K.A.- İlaç, dermokozmetik, OTC, medikal, kişisel bakım ve koruyucu sağlık gibi tüm alanlarda mesleğimizin ve meslektaşlarımızın gelişimi, dönüşümü ile ilgili her türlü eğitim ve vizyon ile ilgili sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelip toplum sağlığına katkı vermeye devam edeceğiz. Derneğimizin misyonu çerçevesinde geçmişten günümüze sektöre katkı sağlamak için her zaman olduğu gibi proaktif rolümüzü ön planda tutacağız.
W- Başkanım değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder, başarılar dileriz