Ağızdan uygulanan kolera aşıları halihazırda mevcut. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre iğne kullanılmayan 4 kolera aşısı bulunuyor. Bunların tümü dil üzerine damlatılarak uygulanıyor ve soğukta muhafaza edilmeleri gerekiyor.
Yeni geliştirilen aşı adayı ise, klinik denemerin tümü başarıyla tamamlanırsa, soğuk koşullarda saklanması gerekmeyen ilk aşı olacak. Aşı adayı, oda sıcaklığında stabil kalabiliyor.
Toz haline getirilmiş pirinç taneleriyle üretilen aşı, suyla karıştırılarak kullanılıyor.
Oral kolera aşıları zaten mevcut olsa da, bu, soğutma gerektirmeyen ilk aşı olacaktır. Ayrıca, sıvı ile karıştırılması gereken bir toz haline getirilmiş pirinç taneleri ile üretilmesi de ekonomik ve nispeten basittir.
Daha önce hayvanlarda etkinlik gösterilmiş olan MucoRice-CTB aşısı, şimdi insanlarda faz 1 denemelerini başarıyla geçmiştir, iyi bir bağışıklık tepkisi ve 30 deneme gönüllüsünde hiçbir belirgin yan etki kaydedilmemiştir.
Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nden immünolog Hiroshi Kiyono , “Özellikle doz yükseltme sonuçları nedeniyle MucoRice-CTB aşımızın geleceği için çok iyimserim” diyor .