Ana Sayfa Tıp&Sağlık Pişmiş ya da Çiğ Yemenin Bağırsaklar Üzerindeki Etkisi

Pişmiş ya da Çiğ Yemenin Bağırsaklar Üzerindeki Etkisi

UC San Francisco ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, aynı yiyeceklerin pişmiş veya çiğ olarak tüketildiğinde , bağırsak mikrobiyomunu nasıl etkilediği aydınlatıldı. Bu eşsiz çalışma; pişmiş yemeklerin bağırsak bakterisi çeşitliliğini nasıl değiştirdiği ilk kez ortaya koydu.

Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim

Laboratuvar daha önce vejeteryan ve etli beslenme arasındaki farkları çalışsa da , pişmiş ve çiğ besinlerin mikrobiyomu nasıl etkilediğini çalışmamıştı.

Yeni araştırmada, pişmiş ve çiğ besinlerin farelerin mikrobiyomunda yarattığı etkiler çalışılarak araştırmaya başlandı. Başlangıçta yağsız dana kıyması ve tatlı patates odaklanılan besinlerdi. Pişmiş veya çiğ et hayvanların mikrobiyomunda pek bir fark yaratmadı. Fakat çiğ veya pişmiş tatlı patates karşılaştırıldığında, hayvanların mikrobiyomunda büyük fark yarattı. Pişmiş tatlı patatesler daha iyi bir karbonhidrat mekanizması sunuyor. Çünkü nişasta ısıtıldığında daha sindirilebilir oluyor. Buna rağmen, pişmemiş tatlı patatesler, aktif olarak önemli bağırsak mikroplarına zarar veriyor. Tatlı patates piştiğinde içindeki belli başlı antimikrobiyal bileşikler parçalandığından sindirimi daha kolay gerçekleşiyor. Fakat pişmediğinde bu antimikrobiyal maddeler doğrudan mideye gidiyor. “Karbonhidrat mekanizmasının bu kadar değiştiğini görmek bizi gerçekten şaşırttı. Bana göre , gerçekten bu besinlerin içeriklerinin ve bağırsak bakterilerinin nasıl etkilendiğini gösterdiğinden önem taşıyor,” diyor  araştırmanın baş yazarı Peter Turnbaugh. Nişasta İçeren Besinlerin Pişirilmiş Olması Önemli Patates, mısır, havuç ve şeker pancarı üzerine tekrarlanan deneyler yapıldı. Mikrobiyom etkileri besinden, besine değişse de , en büyük değişiklikler nişastalı sebzelerde görüldü. Pancar ve havuçta tatlı patates kadar fark görülmedi. Ayrıca araştırmacılar insanlar üzerinde de çiğ ve pişmiş yiyecekler üzerine küçük bir araştırma yaptı. Küçük bir sübje grubu 3 gün boyunca, pişmiş ve çiğ yiyeceklerden yedi. Her ne kadar insan araştırması çok küçük de olsa, bağırsak bakterilerinde kayda değer fark yarattı. Bu araştırma pek çok cevaplanmamış sorunun doğmasına neden oldu. Hangi besinlerin çiğ yenmemesi ve piştiğinde ne gibi besleyici faydaları olduğu gibi.

Mikrobiyom açısından bakıldığında, bağırsak bakterilerimizin pişmiş besinlere doğru evrildiği görülüyor. Ayrıca bazı besinleri çiğ olarak yemenin çok daha sağlıklı bir seçenek olmadığı gösteriliyor.   

Araştırmacılar ,insanlarda daha büyük ve uzun süreli olarak beslenme değişikliğinin etkilerini gözlemlemek istiyor.

Araştırma Nature Microbiology’de yayınlandı.

www.gercekbilim.com/pismis-ya-da-cig-yemek-bagirsak-zarar-bilim/ .