TEİS : “YAŞANAN “İLAÇ YOKLUĞUNUN “
SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİLDİR !”
Eczane eczacılarının sendikası Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), her sene ocak ve şubat aylarında yaşanılan eczanelerdeki ilaç tedarik sorununa değinerek, “Bulunamayan ilacın sorumlusu eczacılar değildir” dedi.
Piyasada antibiyotik, tansiyon, ağrı kesici ve göz damlalarına kadar bir çok ilacın bulunamadığını söyleyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Saydan, “Nöbetlerimizde 100 hastanın neredeyse 20’si ilaç olmadığı için geri dönüyor” diyerek, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Kamuoyunun da bildiği üzere ilaç fiyat kararnamesi ile yıllık “ilaç Avro değeri” ilan edilir.Yani şubat ayının 14 ünde 2019 yılı ilaç Avro bedeli ilan edilecek ve 19 şubat 2019 tarihinde yeni Avro üzerinden ilaç fiyatları yürürlüğe girecektir.
Bazı ilaçların piyasada bulunmamasının en büyük nedeni ilaç firmaları ve ecza depolarının fiyat artışının yürürlüğe gireceği 19 Şubat tarihine endeksli olarak üretim ve sevkiyat planlaması yapmalarıdır. Gerek yıl sonu kotalarının dolmasından kaynaklı olarak gerekse firmaların ilaç fiyatlarına yapılacak artışı beklemelerinden ötürü birçok ilaç piyasada bulunamamaktadır. Yaşadığımız mevsim koşullarından kaynaklı hastalıkların yoğun olması sebebiyle hastalarımız ve biz eczacılar büyük sıkıntı yaşamaktayız.”
Avro artışı beklendiği için ilaç üretim ve ithalatının ertelenmesine bağlı olarak ecza depolarının ve ilaç firmalarının stoklarındaki ilaçların eczanelere sevkiyatını minimum seviyede tuttuklarını bu yüzden de piyasada bulunmayan ilaç sayısında hızlı bir artış yaşandığını söyleyen Saydan, “Nöbetlerimiz daha da zor geçmektedir. İlaç yokluğu nedeni ile hastalarımızla karşı karşıya geliyoruz,sorun bizden kaynaklanmamaktadır. ” dedi.
Saydan şöyle devam etti:
ECZANELER ARASI İL DIŞI TAKAS YÖNTEMİ İLAÇ YOKLUĞUNU AZALTIR
“İl içindeki eczaneler nöbetlerimizde depolarda bulamadığımız ilaçları kanunumuza uygun olarak “takas” yöntemi ile tedarik etmeye çalışıyoruz. Sendikamızca yapılan gözlemde, bazı illerde bulunmayan ilaçların yakın komşu illerde bulunduğunu, fakat Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu il dışı takası kapattığı için üyelerimizin hasta vatandaşların ilaçlarını veremediği görülmüştür. Halbuki 6197 sayılı kanunumuzda “ilaç takası”, yani ilaçlara karşılık ilaç alınıp verilmesi eczanelerimizin doğal hakkıdır.
Diğer yandan; güncel Avro kuru 6,32 lira civarında iken 2018 yılı için belirlenen ilaç fiyatı hesaplamasında kullanılan Avro kuru 2,69 liradır. Yani ilaç fiyatının hesaplamasında kullanılan Avro kuru gerçek Avro kurunun % 42’sidir. Üretici veya ithalatçı Avroda % 58 zarar ettiği ürünü piyasaya vermekte zorlanıyor. Ülkemiz için “Milli ve Yerli ilaç politikamızın“ geliştirilmesi yönünde atılmaya başlayan adımlar çok olumlu olmasına rağmen, bu süreç uzun bir süreç olup vatandaş sağlığının ön planda tutulması gerekmektedir. Çünkü, ilaç hammaddeleri de Avro’ya bağlı olarak yurtdışından temin edilmektedir.
Sorun; eczanede ilaç bulunup bulunmamasından daha çok, bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gitmektedir. Eczane poşetlerimiz vatandaş sağlığı ön planda tutularak ücretsiz olmuştur. Lakin hasta vatandaşlarımız için poşetlere koyacağımız ilaçlarımızı bulmakta çok zorluk çekiyoruz.
NÖBETLERİMİZDE 100 HASTAMIZDAN 20 Sİ İLAÇ OLMADIĞINDAN GERİ DÖNÜYOR
Sayın Sağlık Bakanımızdan istirham ediyoruz, gece nöbetçi eczanelerimize geliniz bizlerin ve vatandaşlarımızın çektiği sıkıntıyı görünüz. Nöbetçi meslektaşlarımız perişan, vatandaşımızın ilaçlarını bulmak için ecza depolarına yalvarıyoruz.
Vatandaşlarımızın antibiyotikleri,onkolojik , tansiyon, ülseratif kolit ilaçları, sinir sistemi ilaçları, B 12 içeren ilaçlar, ürolojik ürünler, ağrı kesici pomadlar, enjektabl antibiyotikler, antiviral ilaçlar, mide ilaçları gibi gün geçtikçe artan ilaç yokları ile karşı karşıyayız. Nöbetlerimiz biz eczacıların en önemli ve kutsal görevleridir. Ama hastalarımıza “ilacın elimde yok, depoda mevcut değil, diğer nöbetçi eczaneye bakar mısınız” diyoruz . Hastalarımız bu soğukta, mecburen diğer nöbetçi meslektaşımıza giderek ilaçlarını bulabilmeye uğraşıyor. Mevsim malum kış,hastalıkların en yoğun olduğu zaman bizler çaresiz,vatandaşlarımız ise mağdur durumdadır.
Önümüzde daha 40 gün mevcut, elbette buna bağlı olarak 40 gün nöbetimiz var. Sağlık otoritelerimiz eğer Avro güncellemesini öne çekebilir veya bu duruma çare bulabilirse, bizler de vatandaşlarımıza hizmet verebiliriz. Her eczanede “yok ilaçlar “listesi uzadıkça uzuyor, her gün yokları depolara okumaktan, onların da yok demesinden bıktık. En kötüsü de bazılarının eşdeğerleri de yok, hepsi birden kayboldu. Ecza depoları firmalar yollamıyor diyor , firmalar ise ecza depolarında var diyor. Hangisine inanacağımızı bilemiyoruz.
Gerçekten ilaç tedarikinde zor bir dönem geçiren eczanelerimizin ne durumda olduğunu, en iyi ilaçlarını bulamayan vatandaşlarımız bilmektedir.
Sayın Sağlık Bakanımızdan bizlerin ve vatandaşlarımızın derdine ivedilikle çözüm bulmasını talep ediyoruz.
TEİS olarak vatandaşlarımıza ve kamuoyuna tekrar hatırlatmak isteriz ki; sağlıktan tasarruf olmaz, bulunmayan ilaç en pahalı ilaçtır. Bulunmayan ilacın sorumlusu eczacılar değildir”
TEİS