Augusta Üniversitesi’nden bir takımın önderlik ettiği yeni çalışmada araştırmacılar, probiyotik kullanımı, ince bağırsaktaki bakterilerin aşırı büyümesi ve kafa karıştıran bilinç bulanıklığı arasında bilinen ilk bağlantıyı keşfetmişler.
Dr. Satish SC Rao, Augusta Üniversitesi’nde Georgia Tıp Koleji’nde Nörogastroenteroloji ve Sindirim Sağlık Klinik Araştırma Merkezi direktörüdür;
“Şimdi biliyoruz ki probiyotik bakteriler şekerleri parçalamak ve D-laktik asit üretmek için eşsiz kapasiteye sahipler. Yani eğer ince bağırsağınızı probiyotik bakterilerle kolonize ediyorsanız, o zaman potansiyel olarak gelişen laktik asidoz ve beyin bulanıklığı için aşama oluşturdunuz. ”
D-laktik asit, beyin hücreleri için kısa süreliğine toksik bir etki gösteriyor ve insanların kavrama, düşünme yetisi ve zaman hissi gibi bilişsel süreçlerine müdahale edebiliyor.
Rao, “Probiyotikler bir gıda takviyesi olarak değil, bir ilaç olarak ele alınmalıdır” diyor.
Araştırmacılar daha önce, probiyotiklerin ince bağırsağı kısa olan insanlarda sağlık problemlerine yol açabileceğini düşünüyorlardı (ince bağırsağın işlevini yeterince yerine getiremediği durumlarda); fakat yeni bulgular, bakteriler sağlıklı insanların ince bağırsaklarında kolonileşmeye başladığında, bu insanların bilinç bulanıklığı ve şişkinliğe mahkûm olabileceğini öne sürerek aksini ispatlamış gibi görünüyor.
Normalde ince bağırsaklarda çok fazla D-laktik asit yoktur, ancak probiyotik kullanımı bunu değiştirir.
Bu çalışma hakkında bir makale Klinik ve Translasyonel Gastroenteroloji dergisinde yayınlandı .
tamamı için kaynağa bakınız