Üroloji kanserinde robotik cerrahiyle dünyada ilk kez yapılan bir operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Derya Balbay, Amerika’da ödül aldı. Balbay, Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Üroloji Bölümü’nde, mezunları arasında yapılan değerlendirmede yaptığı çalışmalarla üstün başarı göstererek örnek olduğuna karar verildi ve ödüllendirildi
Doğukan Fikri Fidan/Yenigün Gazetesi
Üroloji kanserinde robotik cerrahiyle dünyada ilk kez yapılan bir operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Derya Balbay, Amerika’da ödül aldı. Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Üroloji Bölümü’nde, 14.Genitoüriner Kanserlerin Yönetimi Güncelleme Konferansı’nda ödülünü alan Balbay, alkış topladı. Bu ödülün verildiği yer, uzun yıllar boyunca ABD’nin, dolayısıyla dünyanın bir numaralı kanser merkezi olmasıyla dikkat çekiyor. Bu olay, Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişmiş bir hekimin, dünyanın en gelişmiş tıp merkezine uzanan eğitim serüvenini ve sonrasında yine Türkiye’de yaptığı işlerle ve çalışmalarla, yüzlerce mezunu arasından seçilerek ödüllendirilmesini gözler önüne seriyor. Günümüz gençlerine, hekimlerine, hatta hekimlik dışı tüm meslek sahiplerine, çok daha iyilerini yapabileceklerini göstermekte ve yapmaları gerektiği sorumluluğunu da yüklemekte.
PROF. DR. BALBAY’IN ÇALIŞMALARI
Prof. Dr. Derya Balbay, 1961 yılında doğdu. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. 1992’de aynı merkezde üroloji ihtisadını tamamladı. 1994 yılında USMLE sınavlarını geçti ve 1996-1999 yılları arasında Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Üroloji Bölümünde klinik fellow (üst ihtisas yaptı) olarak çalıştı. 1999 yılında Türkiye’ye döndü. Halen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Günümüze kadar binden fazla robotik üroonkolojik cerrahi yapmıştır. Özellikle ürolojik kanserlerin robotik cerrahilerini yapmaya devam ediyor. Ülkemizde ilk defa mesanenin alınmadığı ve yerine ince bağırsaktan yeni mesane yapılması ameliyatını tamamen kapalı yöntemle, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirmiştir. Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Üroloji Bölümü’nde Üroonkoloji fellowluğuna kabul edilen Amerikan ve Kanada vatandaşı olmayan ilk uluslararası klinik fellowdur. Ayrıca dünyada ilk defa tamamı robotik yöntemle ve kapalı olmak üzere aynı hastada sol böbrek ve idrar kanalı ile birlikte rahim korumalı mesane çıkartılması, bölgesel lenf nodlarının temizlenmesi ve barsaklardan yeni mesane yapılması ameliyatını gerçekleştirmiştir. Birçok kitap ve kitap bölümü editörlüğü, uluslarası ve ulusal dergilerde editörlük ve hakemlik yapmaktadır. Web of Science kayıtlarına göre uluslararası dergilerde yayınlanmıl 188 makale ve tebliğ sunumu gerçekleştirmiş ve bu yayınlarına uluslararası yayın yapan dergilerde yayınlanan 1521 makalede toplam 1703 atıf almıştır. Mezunları arasında yapılan değerlendirmede yaptığı çalışmalarla üstün başarı göstererek örnek olduğuna karar verilmiş ve ödüllendirilmiştir. Ayrıca bu ödül anısına da adı geçen konferansta kendisini yetiştiren Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Üroloji Bölümü öğretim üyeleri huzurunda, dünyada çok az merkezde yapılan robotik mesane çıkartılması ve tamamı kapalı yöntemle ince bağırsaktan yeni mesane yöntemini, sonuçlarını ve kendi geliştirdiği tekniğini anlatmıştır.