W- Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) Yeni Enfeksiyonlar Grubu Yetkilisi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül’den önemi gittikçe artan Covid-19 salgını hakkında değerli görüşlerini alacağız.
Sevgili Hocam hasta sayısı 80 bini ölüm sayısı ise 2.600 ü geçti salgında son durum hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ö.E.- Olgu sayısı 80 bin, ölüm sayısı 2500’ü geçti. Çin’de günde yaklaşık 300-400 yeni hasta görülmeye başlandı. Geçen haftalarda günde 2000-3000 yeni hasta görülüyordu. Bu en önemli olumlu gelişme. Diğer yandan, Güney Kore’de hasta sayısı 1000’e yaklaşıyor. Avrupa’da İtalya’da hızla öne çıktı, 150’den fazla hasta var. Üstelik Kuzey İtalya’da, yani sağlık hizmetinin en iyi olduğu yerlerden birinde. Ve, tabii İran. Komşumuz olası nedeniyle ayrı bir önemi var.
W- Kuluçka süresinin bilinenden daha uzun olması hatta mutasyona uğraması gibi olumsuz bilgiler gelmekte, salgınla ilgili olumsuz gelişmeler nelerdir?
Ö.E.- Henüz mutasyon yok. En baştaki ölüm oranı aynen devam ediyor.
W- Komşu ülkelerde görülmeye başladı ve bakanlığımız İran’dan geçişleri durdurdu, kamunun tedbirleri yanında bizim özel hazırlık-tedbir almamız gerekli midir?
Ö.E.- Hazırlıklarımızı yapıp, dikkatle durumu izlemeye devam etmeliyiz. Bakanlık Bilim Kurulu gayet titiz bir şekilde çalışıyor. Gerekli önlemleri düşünüp tartıp, kararlarını duyuruyorlar. Hızlı tanı ve sevk idaresinin sağlanması lazım.
W-Kuzey yarım kürede havaların ısınması salgının sonlanması için bir etken olabilir mi?
Ö.E.– Evet, önümüzün bahar olması önemli bir avantaj.
W- Covid-19 henüz ilacı ve aşısı yok. Diğer salgınlarda örneğin Ebola aşı geliştirilmişdi. Bu gibi durumlarda aşı gelişme sürecinin ortalama bir zamanı olmakta mıdır?ABD hükümeti Regeneron, Inovio ve en son Sanofi ile Covid-19 a yönelik aşı çalışmalarına başladığı deklare edildi, sanayi bu konunun çözümüne yakın mıdır?
Bu konuda öne çıkan firma-lar veya araştırma kliniği var mıdır?
Ö.E.- Aşı geliştirilmesi bu salgının konusu değil aslında. Yetişmesi mümkün değil ama geleceğe yönelik çalışmalar için önem taşıyor.
W- Bu olayla birlikte ülkemizin yerli aşı üretimi konusuna yönelik düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Ö.E.– Elbette ve keşke. Her zaman, gerek tanı gerekse tedavi açısından ülkemizin kendi yerli üretimini çok önemsiyorum. Bu konuda yeterli altyapı, yani teknoloji ve çok daha önemlisi insan gücü Türkiye’de var. Ama motivasyona ihtiyaç var.
W- Sevgili Hocam çok önemli bir konu olan “Covid-19” hakkında değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.