Yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerden biri olan parasetamol olarak da bilinen asetaminofeni uzun süre kullanımının, yaşlı kişilerde ciddi komplikasyon riskini artırdığı ileri sürüldü. Bu, ilacın kronik rahatsızlıklar için birinci basamak tedavi olarak kullanımının yeniden düşünülmesi gerektiği vurgulandı.
Incidence of side effects associated with acetaminophen in people aged 65 years or more: a prospective cohort study using data from the Clinical Practice Research Datalink
Nottingham Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, 65 yaş ve üzeri kişiler için ilacın tekrarlanan dozlarının ek sağlık riskleri taşıdığını buldu.
İngiltere’de, 65 yaş ve üzeri kişiler, pratisyen hekimlerinden (GP) ücretsiz reçete almaya uygundur. Bu, araştırmacıların o yaş grubunda asetaminofen kullanımının güvenliğini incelemesini sağladı. Klinik Uygulama Araştırma Veri Bağlantısı (CPRD) Altın çalışmasından alınan verileri kullandılar ve asetaminofen kullanıcılarını, majör olumsuz olayların görülme sıklığı açısından kullanıcı olmayanlarla karşılaştırdılar.
Paracetamol may not be as safe as perceived in older people, according to a new study
Çalışmada, 65 yaş ve üzeri katılımcılar 12 ay boyunca bir İngiltere pratisyen hekimine kayıtlıydı. Toplamda, çalışmaya 180 bin 483 asetaminofen kullanıcısı ve 402 bin 478 asetaminofen kullanmayan dahil edildi. Altı ay içinde en az iki asetaminofen reçetesi verilen ve kodein gibi diğer analjeziklerle birlikte olmayan katılımcılar asetaminofene maruz kalmış olarak tanımlandı. Bu tanım, ilacı baş ağrısı veya grip gibi şeyler için ara sıra kullanan kişileri hariç tutmuştur.
Araştırmacılar, uzun süreli parasetamol kullanımının alt gastrointestinal (GI) kanalda kanama riskinin artmasıyla (yüzde 36), peptik ülser kanaması (yüzde 24), komplikasyonsuz peptik ülser (yüzde 20), kronik böbrek yetmezliği (yüzde 19), kalp yetmezliği (yüzde 9) ve yüksek tansiyon yüzde 7) ile ilişkili olduğunu buldular. Peptik ülser kanaması, komplikasyonsuz ülserler ve kronik böbrek yetmezliği için doz-cevap ilişkisi görülmüştür.
Çalışmada dikkate değer bir sınırlama vardır
Araştırmacılar, “Çalışmanın önemli bir uyarısı, CPRD’de reçetesiz satılan reçetelerin kaydedilmesi için bir hüküm bulunmamasıdır. Bu sınırlama, çalışmanın ücretsiz reçete almaya uygun olan ve bu nedenle bağımsız olarak parasetamol satın alma olasılıkları daha düşük olan 65 yaşındaki kişilerle sınırlandırılmasının bir nedeniydi.”
Buna rağmen, araştırmacılar bulguların klinik açıdan önemli olduğunu ve kullanımlarının yeniden düşünülmesini gerektirebileceğini söylüyorlar.