W-MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Atay DUMLU ile sağlık, ecza ve ilaç sektörünün asli unsuru olan ilaç firmalarının sahadaki yegane temsilcileri olan mümessilleri konuşacağız.
Atay Bey sizi ve MÜDAD’ini tanıyabilir miyiz?
A.D.- 1970 yılında Aydın da doğdum . Aslen Edremit ( Kazdağlı ) Balıkesir liyim . İlk, orta ve lise tahsilimi Edremit’de tamamladım. 1994 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Profesyonel iş hayatıma 1996 yılında Adana’da Nobel İlaç’da başladım daha sonra farklı ilaç firmaların da çeşitli pozisyonlarda devam ettirdim.
Meslekte 22 yılı geride bıraktım, yeniden bir meslek seç deseler yine hiç düşünmeden Tıbbi Mümessil olurum, işimi çok seviyorum.
19.04.2014 Derneğimizin kuruluş tarihi, 14 kurucu üyesinden biriyim. Kurucu Sayman olarak görev aldığım başlangıç sonrasın da ilk genel kurulda teşkilatlanmadan sorumlu yönetim kurul üyesi ikinci genel kurulda ise sinerji grubu Başkan Adayı olarak oy birliği ile Başkanlığa seçildim.
W-MÜDAD oluşumu hikayesini paylaşır mısınız?
A.D.-19 Mart 2014 yılında Tıbbi Mümessilliğe gönül vermiş meslek olarak benimsemiş 14 cesur yürekli adamın çeşitli illerden bir araya gelerek Adana’da kurulan yurt çapında örgütlü tek ve ilk Tıbbi Mümessil derneğidir. 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Günü’nün ilk fikir olarak ortaya atan ve kabul gördürüp o tarihten beri 5. kez kutlanmasına sebep olan mesleki bir dernektir.
W-Neden ihtiyaç duydunuz?
A.D.- Sektörel bazda şimdiye kadar bu ölçekte büyük ve tüm Türkiye yi kapsayan SİVİL TOPLUM KURULUŞU olmadığını ve oluşmadığını fark ederek hem mesleğimizi hem de meslektaşlarımızın sosyal statülerini koruyup mesleki bütünlüğü sağlayarak eski saygınlığına ulaşmasına, mesleğimizin vatandaşlar ve sağlık paydaşlarımız tarafından tanınır, bilinir ve işimizin tam olarak öğrenilmesini sağlamak istiyoruz.
W-Resmiyette oluşumunuzun yeri-muhataplığı var mıdır?
Mümessillerin bağlı olduğu özel bir sendika veya başka hakları var mıdır?
A.D- Çeşitli Resmi Kurumlar tarafından muhataplığımız mevcuttur. Bunların başında Adalet Bakanlığı gelmektedir. Meslektaşlarımızın iş verenleri ile İş Mahkemelerin de oluşan davalar da yada meslektaşlarımızın çeşitli özlük davaların da ” Ücret Müzekkereleri “ yazılmasın da öncelikli muhatabız. Yine il temsilciliklerimizin bulunduğu hemen hemen tüm iller de gerek Sağlık Müdürlüğü gerek Kamu Hastaneleri yönetimleri tarafından muhatap kabul ediliyoruz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Mümessillerin bağlı bulunduğu direkt sendika maalesef yok, sendikal temsili de yok. Diğer haklar da ise sadece şuana kadar sadece hakları savunan ve paydaşlarla her daim yapıcı bir yol izleyip yol gösteren tek STK Mümessil Dayanışma Derneği – MÜDAD’dır . Hiçbir sendika -kurum veya kuruluş, siyasi oluşum gibi Sivil Toplum Kuruluşlarına organik, in organik hiçbir bağımız ve bağlantımız yoktur. Biz Derneğimizi yani Mümessil Dayanışma Derneği- MUDAD’ı meslek örgütü olarak bir çatı organizasyonu olarak görüyoruz. Şemsiyemiz altında her kesimden Meslektaşımızı barınmasına neden olup ayrışmadan ayrılmadan tüm meslektaşlarımızın logomuz da olduğu gibi omuz omuza olduk ve olacağız.
Bununla birlikte;
Misyonumuz;
Cumhuriyetin ilkelerini ve millî değerleri benimsemiş, Tıbbi Mümessil camiasının, mesleki ve toplumsal sorunlarının farkında olan ve bunlara çözüm üreten, üyelerinin haklarını savunan, meslektaşları arasında birlik ve beraberliği sağlayarak, ilaç endüstrisi ve sağlık sektörü paydaşlarınca saygı duyulan bir sivil toplum kuruluşu olmak.
Vizyonumuz ise ;
Tıbbi Mümessillik mesleğinin fonksiyonlarını ve faydalarını topluma doğru anlatmak,
Sektör sorunlarına her zaman paydaşlarla birlikte çözümler üretmek,
Türkiye’nin ilaç sektöründe ihtiyaç duyduğu kalite standartlarını meslek tanımına uygun bir şekilde geliştirmek,
Yenilikçi, akılcı, ilkeli, etik değerlerine bağlı ve sorumlu yaklaşımımızla ülkemiz (ve hatta küresel) sağlık sektöründe ve meslektaşlarımız nezdinde güvenilir, çözüm üreten ve danışılan sivil toplum kuruluşu olmak.
Birlikte Yönetip mesleğimize birlikte şekil ve yön vermek.
W-MÜDAD’ın hedefleri nelerdir?
A.D.- 22 ekim 2016 Tarihinde Ankara da yapılan 2. Genel Kurul sonrasında yeni yönetim ile birlikte bu yıl yapmayı planladığımız bazı projelerimiz şunlardır;
Ziyaret yasağı konulan ünitelerle hukuki mücadele, özellikle bu konu ile ilgili esas muhatap Sağlık Bakanlığı ile direkt görüşüp konun esas çözümü noktasında bir sonuç elde etmek.
Derneğimizin yerelde temsil edilebilmesi için toplam 30 ilde şube yönetimlerin oluşturulması.
Tıbbi Mümessil Çalıştayı.
Meslek Etik Kurumuna mesleğin kabul ettirilmesi ve Mesleki etik kuralların belirlenip uygulanması konusun da yol haritası çıkartılması.
14 Nisan Tıbbi Mümessil Günü etkinlikleri.
İş arayan arkadaşlar için ilanları yayınladığımız MÜDAD Kariyer sayfası.
Meslektaşlarımız için Meslek içi Eğitim seminerleri.
Sosyal sorumluluk projeleri içinde İhtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım kampanyaları düzenlemek.
Kızılay kan bağışı kampanyaları.
Çeşitli il ve Bölgeler de her meslektaşımız için 10 fidan toplamda 200.000 fidanı bulacak MÜDAD hatıra ormanları, İki yıl önce Mersin Çamalan da tarihi Karboğaz Baskını olarak bilinen Temsili Şehitliğimizin kamu kuruluşları ile ortaklaşa yapılan rekreasyon çalışmaları gibi ülkemizin çeşitli yerlerin de böyle tarihi değiştirmeye neden olmuş atıl yerlerin bulunup yeniden kazanılma projelerini ilgili kamu kurumları ile birlikte yürütmek gibi …
Yapacağımız faaliyetlerden bazılarıdır.
Çok yakın bir süre için de sadece üyelerimizin yararlanacağı gerek on-line alışverişler de gerekse kasadan alışverişlerde indirim sağlayacak ve her alışveriş sonrasın da puan kazandıracak Türkiye’nin her yerinde geçecek bir indirim kart projesine dahil olacağız, bunu da çok kısa bir süre sonrasında üyelerimize ve meslektaşlarımıza duyuracağız.
Hayatta her babadan evlada bir öğreti kalır… Sektörümüzün ise bize kazandırdığı öğretiler olan çalışma azmi, zorlukları aşma kabiliyeti, bitip tükenmez sabır, yenilikçilik, teknoloji takipçiliği, vizyonerlik, Atatürk ve vatan sevgisi gibi yetkinliklerimizi kullanarak çalışmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz.
Yeni dönemde şubeleşme ile derneğimizin her ilde temsili gerçekleşecek ve meslektaşlarımıza daha yakın olacağız. Birlik beraberlik içerisinde projeler, sosyal programlar düzenlemek, Sağlık Bakanlığı ve firmalar düzeyinde girişimlerde bulunarak; meslek etiği, çalışma hakkı ve kazanımlar gibi konular önceliklerimiz olacaktır.
W-MÜDAD öncesi benzeri bir oluşum var mıydı?
A.D.-Mümessil Dayanışma Derneği – MÜDAD’dan önce tüm Türkiye yi kapsayan böylesine bir oluşum yoktu. Sadece bazı illerde veya bölgelerde münferit olarak küçük çaplı dernekleşmeler vardı hemen hemen hiç biri uzun soluklu ve bu kadar güç birliği içinde olamadan maalesef sona erdi .
W- Ünvanınız konusunda sağlık profesyonellerinin, ecza ve ilaç sektörünün farklı adlandırmaları var hatta kamu tarafında ÜTE olarak geçmekte, isme dair yorumunuzu alabilir miyim?
A.D.-Uzun yıllar mesleğimizin adı konuşulurken “Tıbbi Mümessil” olarak adlandırılıyordu son yıllarda mesleki sertifikasyon sürecin de yıllardır ” Tıbbi Mümessil ” olan mesleki ismimiz bir anda “Ürün Tanıtım Elamanı ” oldu. O süreçte Mümessil Dayanışma Derneği -MÜDAD olarak özellikle de sonunda ki ” Eleman “ isminin çabalarımız sonucu ” Temsilcisi “ olarak değişmesi konusunda bizlerin yani ” Tıbbi Mümessillerin ” mesleki isminin “Ürün Tanıtım Temsilcisi “ olarak adlandırılmıştır ki bu bence ilk aşamadır bundan sonra MÜDAD olarak mesleğimizi Meslek Etik Kurumuna başvuru yapıp tüm kamu kurumları tarafından tanınır, bilinir ve kabul görür hale gelmesini sağlamak.
W-ÜTT olabilmenin şartları nelerdir?
W-Ürün Tanıtım Temsilcisi olmak için öncelikle ilgili üniversite mezunu olmak gerekir.
Ayrıca en son çıkan yasaya göre ilaç mümessili olmak isteyen kişilerin ÜTT (Ürün Tanıtım Temsilcisi ) sertifikasını da almış olması gerekmektedir.
Aktif olarak araç kullanmak ve B sınıfı ehliyet sahibi olmak ilaç mümessili olmak için aranan zorunlu bir kriterdir.
Başvuran erkek adayların askerliğini yapmış olması gerekmektedir.
İlaç mümessilliği yapacak olanların yoğun olarak çalışmaları sebebiyle esnek çalışma saatlerine uygun olmaları gerekir.
Aynı zamanda çeşitli eğitimlere ve kongrelere katılacağı için seyahat engelinin bulunmaması da gerekmektedir.
Adayların disiplinli, planlı ve programlı olması ve takım çalışmasına uygun olması beklenir.
Bu şartları sağlayan ilaç mümessili adaylarının daha sonra, yapılacak olan süreli eğitimlere katılmak ve eğitim sonundaki sınavlardan başarılı sonuçlar alması gerekir. Son 10- 15 yıldır işe alım eğitimleri elemeli eğitim ile yapılmaktadır. Yani eğitimde dikkat edilen belirli kriterleri sağlamayanlar bu aşamada elenmektedirler.
İlaç firmalarının elemeli işe alım eğitimlerinde adayların dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bunlar sırasıyla;
Öncelikle mümessil olmak isteyen kişinin eğitim esnasında kılık kıyafetinin iş kurallarına uyumlu olması, eğitim sırasında aktif, öğrenmeye hevesli, katılımcı ve disiplinli olması gibi koşulları sağlamasıdır.
Bununla beraber adayın yeniliğe açık olması ve eğitimde birlikte yer aldığı takım arkadaşlarıyla uyumlu olması da beklenmektedir.
Eğitim de yapılan yazılı ve sözlü sınavlardaki başarısı ve eğitimde anlatılan ürüne gösterdiği hakimiyet de değerlendirmelerde oldukça önemlidir.
Eğitimin sonunda ürün ile alakalı adaylara doktor veya eczacılara yapılacak olan tanıtım canlandırma şeklinde yaptırılır. Bu esnada adayın ürüne hakimiyeti gözlenir. Adayın bu uygulamadaki başarısı da yapılan sınavlar kadar önem taşımaktadır.
W- Mümessillerin hangi MYO, Fakültelerden kök aldığına dair bir çalışmanız var mı? En çok katılım nereden?
A.D.-Şu ana kadar maalesef böyle bir net çalışma bulunmamaktadır. Fakat bizim kısa bir süre önce MÜDAD a üye olan 1010 meslektaşımız ile birlikte PES SURVEY in de katkılarıyla yapılan araştırma sonucun da ; 1010 üyemiz olan meslektaşımızın % 64.83’ü Üniversite ( 4 ve üstü yıllık ) mezuniyetine sahiptir.
W-Türkiye yapılanmanız nasıldır? MÜDAD üye veya gönül veren sayısı nedir?
A.D-Tüm Türkiye de şu ana kadar yaklaşık 1400 adet resmi üyemiz bulunmaktadır. Sosyal medyadan bizi takip eden sayısı ise yaklaşık 10 bini bulmaktadır. Temsil ettiğimiz yaklaşık 20 bin adet meslektaşımızı düşünürsek resmi üye sayımız konusun da daha gidilecek çok yol olduğunu düşünmekteyiz. Yönetim Ekibi dışında 50 adet il de il temsilcisi bulunmaktadır bu illerin için de yaklaşık 20 adet ilde il yönetimi bulunmaktadır. İl yönetimleri bulundukları illerin mesleki sorunlarının birlik ve bütünlük olarak çözülmesi ve yönlendirilmesi konusun da meslektaşlarımızla ilgili çalışmalar yapmaktadırlar. Ayrıca her STK da bulunması gereken komisyonlarımız da bulunmaktadır.
W-Özel günleriniz var mı?
A.D.-Özel günlerimiz daha önce hiç olmasa da son 5 yılda MÜDAD ın sayesin de 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Günü olarak kutlanmaktadır. 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Günü ile ilgili bundan sonra ki MÜDAD olarak hedefimiz 14 Nisan’ı dünya da tek kutlayan ve Türkler tarafından angaje edilecek böyle bir günü dünyadaki meslektaşlarımıza da tanıtarak dünyadaki paydaşlarımız ve meslektaşlarımızla aynı anda yani “14 Nisan Dünya Tıbbi Mümessiller Günü” olarak kutlanmasını ve tarafımızca yani Türkiye tarafından uluslararası kabul gören platformlarda tescillenmesini sağlamak olacaktır.
Devam edecek………..