Ana Sayfa İlaç Sağlığa Katma Değer

Sağlığa Katma Değer

SAĞLIĞA KATMA DEĞER

70 yıl önce eczacı ve doktor olan iki kardeşin kurduğu Santa Farma, Türkiye’nin ilaç sektöründe katma değer üreten öncü firmalarından… Yılda 900 bin kutu ilaç ihraç eden firma, yatırım ataklarıyla da konuşulacak.

Kuruluş: 1970
İstihdam: 900 (+)
Yetkili: SantaFarma İlaç Sanayi A.Ş. İcra Komitesi  Başkan Yardımcısı M.Mithat  Cin

Üretim ve depolama faaliyetleriyle önemli sektör değerlerinden biri haline gelen Santa Farma, Edirnekapı’dan GEBKİM OSB’ye 2015’te taşıdığı fabrikasıyla üretim profilini güçlendiriyor. 44 bin metrekarelik kapalı üretim alanında yıllık 150 milyon kutu ilaç üreten Santa Farma’nın, ilaç üretiminde dünya standardına çerçeve çizenTC ve Avrupa Birliği  GMP( Good Manufacturing Practices -İyi İmalat Uygulamaları) Belgelerini  de alarak hizmetlerindeki profesyonelizmi artırdığına vurgu yapan Santa Farma İlaç Sanay i A.Ş. İcra Komitesi Başkan Yardımcısı M. Mithat Cin; “150 milyon yıllık üretim kapasitemiz ve  halen  70 milyon kutu  boş kapasitemiz  var. Ar-Ge Merkezimizle  tecrübemizi birleştiriyoruz” diye konuştu. Cin, Ar-Ge Merkezinde geliştirdigi  yüksek sayida ilaçla geleceğin şifa deposu olacak firmanın yatırım planları hakkında da Sanayi Gazetesi’ni bilgilendirdi.

MÜŞTERİ YAĞMURU BAŞLADI
Türkiye’de üretim sistemi olmayıp fason üretim yaptıran firmalarla görüşme halinde olduklarını belirten Mithat Cin; “Bir işbirliği ilacın fizibilitesi, görüşmeleri  teknoloji transferi ve başvurusu derken 1 yılı buluyor. Titizliğimiz gereği, 2015’te açılışımızı yaptıktan sonra 2016’nın ortalarına kadar müşteri kabul etmedik ve işlerimizi tamamlamaya odaklandık. 2016’nın ortasından itibaren müşterilerimiz tarafından ziyaret ediliyoruz” şeklinde konuştu. Avrupa Birliği Belgesi’ni aldıklarını ve ISO 9001, 14001 ve 18001  belgeleri alacaklarını ifade eden Cin, ortalama 120 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını da dile getirdi ve şöyle devam etti:

ÜRETİM KRİTERLERİ
SantaFarma A.Ş. İcra Komitesi Başkan Yardımcısı M.Mithat  Cin:
“İlaçta GMP kanunları gecerlidir. Örneğin; günlük giydiğiniz kıyafetle ilaca giremezsiniz. Her şey prosedüre uymak zorundadır. Bir yabancı otorite sizin soyunma odanızın GMP ye uyumlu olup  olmadığına dahi bakarak not verir. Uygun  kıyafeti giyersiniz, belli bir bariyerin üstünden geçersiniz ,kapıyı açıp imalat bölümüne geçmeden son bir defa daha aynaya bakmak mecburiyetindesiniz. Maskeniz yerinde mi ? saçınız tam kapanmış mı?  tulumunuzun en üst düğmesine kadar kapatılmış mı? Gibi., BU uygulama ile ilgili ne giyeceğinizin fotoğrafı bile vardır. Ona yüzde 100 uymak mecburiyetindesiniz. Örneğin imalat alanlarında elektronik dengeyi bozmamak icin cep telefonu dahi  kullanılmaz.

“YATIRIM ATAĞIMIZ SÜRECEK”
“Büyüyeceksek  ya da yeni bir ürün yapacaksak tabii ki yatırım yapılacaktır. İlaç yatırımları ve gerekli özel ekipmanları dünyanın majör firmalarından alındı ise, oldukça uzun ömürlüdür. Otomobil gibi 3 senede 5 senede değişmez. 25 sene kalitelerini sürdüren makinalar vardır. Genel olarak ilaç makinaları Almanya ve İtalya’da üretilir. Bunlar zaten eczacılığın ve ilacın doğduğu ülkelerdir. Yalnızca ilacın literatür olarak gelişimini değil, sanayi olarak da gelişimini destekleyen  ve yön veren ülkelerdir.”

900 BİN KUTU İHRACAT
“Aşağı yukarı fabrikada 319 kişi çalışıyor. Bütün Santa Farma’da ise 900 küsur kişi var. Gebze’de mavi yakalı 165 kişi çalışıyor. Beyaz yakalı olarak ise 155 kişi mevcut. Çalışanlarımıza değer veriyoruz ,ancak kaliteli teknik eleman temininde zorluk cekiyoruz. Bizce eleman temininde işverenlerin yaşadığı bu önemli sorun çözülmeldiri. 100’ün üstünde firma bulunan ilac pazarında  satış  sıralamasında ilk 20 firmanın arasındayız ve İhracata büyük önem veriyoruz. Senede 900 bin kutu ilaç ihracatımız var. Kendi ilaçlarımızın gelişimini biz kendi Ar-Ge merkezimizde sağlıyoruz. Ar-Ge Merkezimiz kompleksimiz içinde ayrı bir birimdir. 211 ruhsatlı  ilacımız var. Geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz  ilaçların tüm teknik detaylari T.C  Saglık Bakanlıgına  sunularak gerekli bütün analizleri yapıldıktan sonra ruhsatlanarak serüvenine devam etmektedir.”

http://www.sanayigazetesi.com.tr/tematik-gazete/kocaeli-endustrisi/sagliga-katma-deger-h13444.html