Tıbbi Tedarik Kongresi
Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi tedarik vizyonu, alternatif fiyatlama modelleri, ulusal bütçe ve sürdürülebilir sağlık hizmet sunumu gibi önemli başlıkların konuşulacağı 5. Tıbbi Tedarik Kongresi Ankara’da başladı.
Sağlık sektörü temsilcilerini buluşturan Kongre’nin açılış konuşmasını; Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe yaptı.
Kongreye; Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dr. Ümmü Gülşen Öztürk, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdulvahit Sözüer, TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ve KHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven de katılım sağladı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe konuşmasına; “Sağlık hizmet sunumunun sağlanabilmesinde en önemli unsurlardan biri; gerekli olan malzemelerin o an için hizmetin sunulduğu yerde bulunmasının sağlanmasıdır. Kaliteli ve etkin bir sağlık hizmet sunumu için bu sürecin doğru bir şekilde yönetimi, üretim ve ithalattan başlamak üzere nihai kullanıldığı yere kadar süreçteki tüm kişi ve kurumlar açısından oldukça önemlidir.” diyerek başladı.
“ÜTS SAYESİNDE MALZEME YETERSİZLİĞİNDEN ÖTÜRÜ HİZMET SUNUMUNU AKSATACAK UNSURLAR, OLUŞMADAN ÖNLENECEK”
Bakanlık olarak çalışmaların bu doğrultuda, kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Ürün Takip Sistemi ile 2017 yılından itibaren tıbbi cihazların kayıtlarının daha etkin bir şekilde yapıldığını söyledi. Özellikle risk grubu yüksek ürünlerde hâlihazırda devam eden tekil takip süreçlerinin, 2020 yılı itibariyle tüm tıbbi cihazlarda zorunlu olmasıyla birlikte, tıpkı ilaçta olduğu gibi tüm sürecin kontrol altına alınacağını ifade etti. Prof. Dr. Emine Alp Meşe; “Böylece; malzeme yetersizliğinden ötürü hizmet sunumunu aksatacak unsurlar, oluşmadan önce sistem üzerinden tespit edilebilecek, önleyici tedbirler hızla tarafımızca alınabilecektir.” dedi.
Prof. Dr. Emine Alp Meşe konuşmasında, önümüzdeki yıl itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni tıbbi cihaz regülasyonundan da bahsetti. Regülasyonun, üreticiler başta olmak üzere tüm taraflara ciddi sorumluluklar getirdiğini ifade eden Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe yeni mevzuatı uyumlaştırma çalışmalarının sektörün de desteğiyle tamamlandığını belirtti.
Sağlık hizmet sunumunda sürdürülebilirliğin sağlanmasının en temel unsur olduğunu belirten Prof. Dr. Emine Alp Meşe; tüm alanlarda olduğu gibi tıbbi cihaz alanında da yerli üretimin önemini vurguladı.
“DÜNYA PAZARINDA ÜRETİCİ KONUMUNDA BİR ÜLKE OLMA YOLUNDA İLERLEMEKTEYİZ.”
Prof. Dr. Emine Alp Meşe; Bakanlığın sektörün yaşamakta olduğu güncel sorunların farkında olduğunu ve bu sorunların çözümü noktasında ilgili birimlerin talimatlandırıldığını, hâlihazırda yürürlükte olan ulusal mevzuatlarımızdan kaynaklı sorunları gidermek üzere mevzuat güncelleme çalışmalarına da hız verildiğini belirtti.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe; tıbbi cihazlar başta olmak üzere ülkemizin sağlık alanında cazibe merkezi haline gelmesi için uygun yatırım ortamının sağlanması amacıyla iş forumları düzenlendiğini, ülkeler ile ikili anlaşmalar yapıldığını belirtti. Bu amaçlarla kurulan USHAŞ’ın, üreticilerimizin bölgesel ve küresel pazarda marka olabilmeleri için ilgili süreçlerde yönlendirici ve hızlandırıcı çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Emine Alp Meşe, sözlerini; “Bu işbirliklerinin ülkemize önemli katkılar sağlayacağına ve sektörümüzün desteğiyle bu işbirliklerin artarak devam edeceğine inanıyoruz.” diyerek bitirdi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe konuşmasının ardından kongre alanındaki stantları da gezdi.